ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mehmet Kaplan jämförde israeler med nazister

Åsa Larsson · 17 Apr 2016
Uppdaterad 18 Apr 2016

Foto: Somali star TV


Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) har på nytt hamnat i blåsväder – den här gången för jämförelser mellan israeler och nazister som han gjorde i en film från 2009.

klar

Artikellänk är kopierad

"Israeler i dag behandlar palestinier på väldigt lika sätt som man behandlade judar på det tyska 30-talet", säger Mehmet Kaplan i filmen.

– Det är ett omdömeslöst och enfaldigt sätt att diskutera Israel-Palestina-konflikten på, säger idéhistorikern Henrik Bachner till Svenska dagbladet.

Han har bland annat skrivit rapporter för Forum för levande historia och forskar om antisemitism. Han vill inte uttala sig om Kaplan uttryckt sig antisemitiskt i det här fallet.

– Däremot kan man säga att den här typen av citat är en falsk analogi som trivialiserar nazismens förbrytelser och demoniserar Israel. Det finns otaliga sätt att uttala kritik mot Israels politik utan att hemfalla åt den här typen av demagogi, säger han.►LÄS MER: Här äter Mehmet Kaplan middag med högerextrema Grå vargarna Bachner får medhåll av Jonathan Lehman på Expo:

– Falska jämförelser mellan Israel och Nazistyskland är ett vanligt tema som ofta används i antisemitiska miljöer, säger han till Svd.

Videon är inspelad av tv-stationen Somali Star tv och klippet har sänts i Öppna kanalen.

Uttalandena görs i under ett möte 2009 i Fittja och handlar om islamofobi och hur palestinier behandlas:

"Det finns vissa liknelser med det som många judar faktiskt har vittnat om. Under 30-talets hets – under Nazitysklands hets – mot de människor som ansågs vara mest avvikande, så hanterade man människor på ett sådant sätt så att de hela tiden fick förklara varför de valt ett sätt att leva", säger Kaplan i videon.

►LÄS MER: Uppgift: Kaplan har träffat islamister vid flera tillfällen

Kaplan vill inte kommentera filmen för Svd men lämnar en skriftlig kommentar:

"Det är beklagligt om detta uppfattas som om jag vill öka på en konflikt eller förminska de pogromer och den förföljelse judar utsatts för före och under Förintelsen samt in i våra dagar. Antisemitismen är en av de största faror jag ser i samhället".►LÄS MER: Centerpartist hoppar av efter antisemitisk video Enligt Kaplan gjorde han liknelser för att visa att historien kan upprepa sig.

"Jag visade bland annat bilder på hur palestinska affärslokaler stängts ner och markerats. Min poäng var att islamofobi och antisemitism kan ta sig väldigt lika, obehagliga uttryck."

Mehmet Kaplan har på sistone kritiserats hårt bland annat för ett möte med den högerextrema organisationen Grå vargarna.

Metro har sökt Miljöpartiet för en kommentar men inte fått svar.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro