ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mehran, 23, fick rasistiskt mejl från Centerpolitiker

Gustaf Eriksson · 21 Feb 2013
Uppdaterad 22 Feb 2013
Mehran, 23, fick rasistiskt mejl från Centerpolitiker En bit av mejlet som Mehran fick från Hans-Erik Hellborg.

Mehran, 23, fick rasistiskt mejl från Centerpolitiker En bit av mejlet som Mehran fick från Hans-Erik Hellborg. Foto: Skärmdump/Privat


"Kan du hjälpa mohammed - han kommer nog direkt från mecka." Så skrev politikern och lektorn Hans-Erik Hellborg till studenten Mehran Mahmoudi, 23. – Jag blev chockad och besviken. Det är så rasististikt, säger Mehran. Nu kräver flera att Hellborg avgår.

klar

Artikellänk är kopierad

23-åriga Uppsalastudenten Mehran Mahmoudi hade blivit antagen till en kurs i idrottsjuridik vid Högskolan i Dalarna. Han mejlade en fråga till den kursansvarige Hans-Erik Hellborg, lektor och förtroendevald centerpartist i Rättviks kommunfullmäktige.

Svaret gjorde Mehran chockad. "Kan du hjälpa mohammed - han kommer nog direkt från mecka." skrev Hellborg i mejlet, som var avsett för en kollega och som skickades till Mehran av misstag.  – Jag trodde att det var spam först. Men sen blev jag chockad och besviken. Det är så rasistiskt, säger Mehran Mahmoudi till Metro.se. – Han skulle skicka det på skämt, det skrämmer mig att det verkar vara okej att uttrycka sig så på institutionen. Det är sjukt.

Mehran la upp en bild på svaret på Facebook. När Metro.se pratar med honom på torsdagskvällen har bilden delats över 3 000 gånger. – Jag hade aldrig trott att det skulle bli så stort, men det är bra att det uppmärksammas. Förhoppningsvis kan det få fler som varit med om liknande saker att våga träda fram, säger han. 

Lektorn Hans-Erik Hellborg har efter mejlet varit i kontakt med Mehran och bett om ursäkt. Men Mehran vill trots det inte längre gå kursen. – Jag tyckte att den verkade intressant, men nu vill jag aldrig sätta min fot där. 

Metro.se har sökt Hans-Erik Hellborg. Till Dalarnas tidningar säger han att han försökte skämta i mejlet. – Det var obetänksamt. Självfallet var det inte uttryck för rasism och alla som känner mig vet det. Det var ett förfluget ord som blev helt fel. 

Efter att Mehrans bild började spridas kom fler och fler krav på Hans-Erik Hellborgs avgång. Marita Hilliges, rektor på Högskolan i Dalarna, ska starta en utredning som kan leda till att Hellborg avskedas.  – Jag kan inte uttala mig om följderna förrän utredningen är gjord, säger hon till Dalarnas tidningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro