ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Melanomdagen visar risken med solbränna

Leif Oldenburg · 6 Maj 2012
Uppdaterad 6 Maj 2012
Solariet – en dödsfälla?

Solariet – en dödsfälla?


I dag är det Melanomdagen då riskerna med solande och kopplingen till hudcancer uppmärk-sammas över hela landet.

klar

Artikellänk är kopierad

Varje år drabbas 40 000 svenskar av hudcancer. 

Antalet fall av den farligaste formen, malignt melanom, ökar med fyra procent varje år. Skivepitelcancer ökar med sex procent.

I dag är risken att bli ett offer för solstrålarna större än att dö i trafiken.

Många drabbade tillhör den grupp som reste till den spanska solen på 1960-talet. Nästa stora riskgrupp är dagens Thailandsresenärer.

– Jag älskar själv att åka till Thailand. Men bränner man sig på stranden är det rena cancerresan, säger Kerstin Johansson, samordnare på Nätverket mot cancer.

Attitydundersökningar visar att en snygg solbränna förknippas med en rad positiva egenskaper – den som är solbränd har råd att ta ledigt och är frisk och sund. Men egentligen är det tvärtom: solbrännan är hudens eget försvarssystem och en första signal på att något är fel.

– Egentligen borde vi ha långärmat och solhatt på stranden. Men det lär knappast slå igenom. Det viktigaste är att vi skyddar barnen och inte bränner oss själva. En halvtimme i solen räcker, säger Kerstin Johansson.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro