ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Melika: Esporten hade förändrats om det satsades mer på kvinnor

Erik Glanell · 19 Okt 2018
Uppdaterad 19 Okt 2018
Melika Zakariae har drivit Girls Night sedan 2016.

Melika Zakariae har drivit Girls Night sedan 2016. Foto: Privat/Melika Zakariae


Melika Zakariae tycker att representationen av kvinnor inom gaming går åt rätt håll. Men de stora esportorganisationerna skulle kunna göra mer för att förändra.

klar

Artikellänk är kopierad

Melika Zakariae har blivit lite av en slagkämpe för kvinnor i gaming- och esportcommunityn. Hon trodde länge att alla tjejer spelade för att hon själv tyckte att det var så självklart. När hon letade efter likasinnade insåg hon att så inte var fallet och då föddes en idé.

Sedan 2016 driver hon Girls Night på Inferno Online där kvinnor, ickebinära och transpersoner i gemenskap kan utöva sitt intresse för gejming. På söndag är det dags igen.

– Jag skapade de här eventen för att jag inte hade några tjejkompisar som spelade och ville skaffa fler spelkompisar. Varje gång det kommer personer som inte varit där tidigare så blir de välkomnade av alla. Det är som en stor familj och det kommer nya familjemedlemmar varje gång, säger Melika Zakariae.

”Blir bättre och bättre”

Tanken från början var egentligen inte att skapa en community. Men det är precis vad det har blivit. Träffarnas innehåll skiftar från gång till gång och det är deltagarna själva som bestämmer vad de vill göra. Vissa vill bara sitta och gejma och andra har aldrig gjort det förut. Andra gånger anordnas, quiz, spelturneringar med fina priser och föreläsningar.

Klimatet och representationen för tjejer inom gejming- och esport-scenen är en fråga som debatteras ofta i branschen. Det finns fortfarande killar som blir förvånade när Melika Zakariae berättar att hon är en gamer och på forum häver ”småkidsen” ur sig både ett och annat, berättar hon. Däremot går det sakta åt rätt håll.

– Jag tycker att det ser mycket bättre ut än det gjorde förut. Det blir bättre och bättre. Det krävs att många vill förändra och det tar tid. Jag vill att det ska bli mer gemenskap och att man ska lära sig hantera hur folk är elaka. Min dröm är att alla spelar tillsammans, säger hon.

Esporten kan göra skillnad

Melika Zakariae menar att det är lätt att prata om vad som ska förändras, men det krävs också att man faktiskt gör något. Att man faktiskt vågar satsa. Och det gäller även de stora esportorganisationerna.

– Om alla esportorganisationer som existerar skulle skapa ett tjejlag och satsar lika mycket det som på herrlaget så skulle det ske en stor förändring. Det behöver inte vara i CS det kan vara i vilket spel som helst. Men så länge de satsar lika mycket, säger Melika Zakariae.

pil
Girls Night

Var: Inferno Online, Odenplan, Stockholm.När: Söndag 21 oktober klockan 12–21.Pris: Gratis.Om: Girls Night är en satsning för att få fler tjejer att känna sig hemma i gejming-världen.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro