ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Melodifestivalen 2019: Allt du behöver veta om nya röstningssystemet med appen

Natalie Demirian · 29 Jan 2019
Uppdaterad 31 Jan 2019

Melodifestivalens röstningssystem görs om efter kritik om att röstningen via Melodifestivalens app gynnar barnens favoriter i tävlingen. Här är allt du behöver veta om de nya röstningsreglerna och hur du själv kan rösta.

klar

Artikellänk är kopierad

De två stora förändringar för tittarna som röstar blir att:

1. De som röstar via appen kommer nu att delas in i sju olika tittargrupper baserat på ålder. Tillvägagångssättet med den så kallade hjärtröstningen i appen ändras dock inte från tidigare år, tittarna ges fortfarande fem gratisröster per tävlande bidrag var genom att klicka på hjärtat många gånger. Men användaren behöver alltså nu ange ålder vid inloggning. Varje åldersgrupp har lika stor makt. Alla telefonröster hamnar i en åttonde tittargrupp.

2. Möjligheten till att rösta via sms försvinner. Det kommer dock fortfarande att gå att skänka pengar till Radiohjälpen via telefonröster. Alla telefonnummer kommer även att gå att ringa direkt från appen.

Hjärtat som bultar i tv-rutan kommer i år att visa de olika tittargruppernas engagemang och vilken tittargrupp som är extra engagerad i realtid genom olika färger.

Så här ser tittargrupperna ut:

Grön: 3-9 år

Turkos: 10-15 år

Blå: 16-29 år

Lila: 30-44 år

Rosa: 45-59 år

Röd: 60-74 år

Orange: 75+

Telefon (ingen färg)

Så här kommer röstningen att gå till i Melodifestivalen 2019:

Deltävlingarna:

Varje tittargrupp delar ut samma antal poäng, 43, fördelat på skalan 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1.

Andra chansen:

Varje tittargrupp delar ut en poäng till den som fått flest röster i varje duell. Blir det oavgjort i någon duell räknas i stället antalet röster.

Finalen:

I finalen röstar även en internationell jury som består av samma antal jurygrupper som tittargrupper, alltså åtta stycken. Fördelningen mellan tv-tittarna och den internationella juryn är 50/50. Varje tittargrupp delar ut poängen baserat på skalan 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1. De åtta jurygrupperna delar ut lika många poäng i samma skala.

Bidraget som vinner flest poäng totalt i finalen vinner Melodifestivalen.

Du behöver uppdatera din gamla Melodifestivalen-app när den nya uppdateringen finns tillgänglig för att kunna rösta i årets tävling.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro