ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mentorer hjälper nyanlända akademiker till arbete

Gustaf Larsson · 25 Okt 2018
Uppdaterad 25 Okt 2018
I programmet Yrkesmentor kan nyanlända akademiker få hjälp in i yrkeslivet.

I programmet Yrkesmentor kan nyanlända akademiker få hjälp in i yrkeslivet. Foto: Stockholm Stad


Det kan vara svårt att som nyanländ, trots en akademisk utbildning i ryggen, bli anställd inom sin bransch. En hjälp på vägen till detta kan vara att träffa en yrkesmentor. Mentorskapet blir ett utbyte”, säger Vilhelm Skoglund från Nema Problema.

klar

Artikellänk är kopierad

Runt om i landets kommuner kan nyanlända akademiker få stöd av en yrkesmentor som verkar i samma bransch som en själv. Ett integrationsprojekt med mål att ta fasta på de nyanländas kompetenser.

– Många av dem som deltar i programmet får mer än bara en yrkesmässig relation till sin mentor. Man får även en personlig kontakt som kan ge lust och motivation i livet, säger Vilhelm Skoglund från organisationen Nema Problema.

Sju av tio rekryteringar sker genom kontakter

Initiativet drog igång 2011 i Göteborg och har sedan dess spridit sig över landet. Förra året hakade Stockholm Stad tillsammans med Rotary på för att dra igång satsningen i huvudstaden.

Snabbt gick det från att vara ett tillfälligt projekt till att bli ett implementerat program. Förutom Rotary är även organisationen Nema Problema involverade, vars uppdrag är att hitta mentorer till nyanlända akademiker.

– Det är viktigt på flera sätt. För det första är det såklart viktigt för den nyanlända akademikern för det kan verkligen hjälpa till i bemärkelsen att få jobb. Det är så otroligt viktigt att ha rätt kontakter, nästan sju av tio rekryteringar sker via informella kontakter, säger Vilhelm Skoglund och fortsätter:

– Det som är extra kul med mentorskapet är att det blir ett utbyte. Det är många mentorer som har uttryckt att de har fått nya perspektiv av att träffa och hjälpa en nyanländ. De lär sig om hur det är matt vara ny i Sverige på ett sätt som man inte förstår genom att höra siffror på nyheterna.

Yrkesmentorerna kan bistå med allt från handfasta råd till generell kunskap om yrkeslivet i Sverige. Foto: Stockholm Stad
Yrkesmentorerna kan bistå med allt från handfasta råd till generell kunskap om yrkeslivet i Sverige. Foto: Stockholm Stad

Vad är det största hindret som nyanlända stöter på när de söker jobb?

– Ofta är det stora skillnader mellan ens hemland och Sverige, och då är bra att ha någon som kan hjälpa en på vägen. Allt från handfasta råd till var man ska söka jobb, vad man ska tänka på när man söker jobb och att man kanske måste uppdatera sin kunskap.

160 akademiker uppskrivna

Förutom konkreta tips om hur den bransch som mentorn och den nyanlända verkar i fungerar, kan även små – men enligt Vilhelm Skoglund avgörande – tips komma fram.

– Det kan vara att man är van att söka jobb på ett sätt i sitt hemland, som inte alls fungerar likadant i Sverige. Det kan vara en så enkel sak som att man inte vet att Linkedin är viktigt att finnas på inom vissa branscher, eller hur man bäst söker jobb på internet.

I dagsläget är det 110 mentorer och runt 160 akademiker uppskrivna på programmet, som leds av Clas-Henric Wallgren från Stockholm Stad. Han har sett flera exempel där mentorskapet har lett till anställning inom ramen av akademikerns utbildning.

– Det finns många mjuka värden som vi har svårt att ta till fasta på, men i min vetskap har detta hjälpt elva nyanlända att få jobb inom sin akademiska bakgrund, och minst 16 stycken har fått en praktikplats genom programmet, säger han.

När Vuxmässan äger rum i Stockholm mellan 25 och 26 oktober kommer Yrkesmentor finnas på plats för att berätta om sin verksamhet, och förhoppningsvis rekrytera såväl akademiker som mentorer.

– Främst är det nyanlända som har en akademisk bakgrund som kan behöva vår insats. Men det kan även vara människor som behöver komplettera någon kurs i Sverige för att sedan komma ut i arbetslivet. Det händer att jag träffar personer som har varit i Sverige i fyra år men fortfarande står på ruta ett. Då behövs vår insats, säger Clas-Henric Wallgren.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro