ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Mer än 50 dömda jobbar som biträden åt asylsökande

Sofia Clason · 2 Apr 2018
Uppdaterad 2 Apr 2018
Biträdena har bland annat dömts för ekonomisk brottslighet, smuggling och våldsbrott.

Biträdena har bland annat dömts för ekonomisk brottslighet, smuggling och våldsbrott. Foto: IBL


Brister i Migrationsverkets kontroller har gjort att fler än 50 personer fått jobba som biträden åt asylsökande – trots att de är dömda för brott.

klar

Artikellänk är kopierad

Migrationsverket har anlitat personer som dömts för bland annat grov ekonomisk brottslighet, smuggling, våldsbrott och för att ha sexuellt ofredat sina klienter, enligt en undersökning av Kaliber som SR rapporterat om.

Enligt Veronika Lindstrand Kant, biträdande operativ chef på Migrationsverket, beror detta på att myndigheten inte har tillräckliga möjligheter att kontrollera biträdena.

– Vi vill ju inte ha personer som är misstänkta för brott eller som är dömda för brott, alltså det är ju inga personer som Migrationsverket vill ha som offentliga biträden, säger Veronika Lindstrand Kant till SR.

Innan år 2016 fanns en svart lista över personer som bedömts vara olämpliga för arbetet som biträde. Men efter kritik från bland annat Justitieombudsmannen, JO, bedömde Migrationsverket att listan var olaglig och tog bort den.

Migrationsverket har senare tagit upp frågan igen med regeringen.

– Jag skulle ju gärna se att vi fick den här möjligheten just det här att kunna registrera kvalitet och kompetens för att kunna sprida informationen om olämpliga biträden till Migrationsverkets handläggare, säger Veronika Lindstrand Kant.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro