ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mer än bara pressfotograf

Ulrica Widsell · 3 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011
Bildjournalisten Maria Gredeskog hänger bilder till en utställning på Galleri Kontrast i Stockholm som öppnar på lördag. Hon har följt och fotograferat sömmerskan Fang Wang på en textilfabrik i Kina. Maria är en av de första högskoleutbildade bildjournalisterna i landet.

Bildjournalisten Maria Gredeskog hänger bilder till en utställning på Galleri Kontrast i Stockholm som öppnar på lördag. Hon har följt och fotograferat sömmerskan Fang Wang på en textilfabrik i Kina. Maria är en av de första högskoleutbildade bildjournalisterna i landet. Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

En andra kull bildjournalister från Mittuniversitetet i Sundsvall har tagit steget ut i arbetslivet i sommar. Bildjournalistikutbildningen, den första i landet på högskolenivå, startade för fyra år sedan. Bildjournalister är både fotografer och journalister. – Man ska göra mer än en traditionell pressfotograf, inte bara tänka bildmässigt och estetiskt utan även tänka mer på det journalistiska innehållet i bilden. Vi ska också kunna både skriva och redigera, berättar Maria Gredeskog från Borensberg i Motala, en av de nybakade allt-i-ett-journalisterna. Hon har fått jobb direkt efter utbildningen, ett halvårs vikariat som fotograf på Motala Tidning.

EFTERTRAKTADE Förra sommaren jobbade hon som fotograf på Östgöta Correspondenten. Hon hade praktik på bägge tidningarna under utbildningen. De flesta av hennes klasskompisar har också fått vikariat eller inhopp. De nya bildjournalisterna är eftertraktade. – Nästan alla av de första som gick ut i fjol har jobb inom området. En handfull har fått fasta jobb. Det är det här branschen vill ha, multijournalister som kan kombinera olika saker, säger Pelle Kronestedt, programansvarig lärare på bildjournalistikutbildningen på Mittuniversitetet. Praktiken under utbildningen är viktig. – Den är helt avgörande. Du får kontakter i arbetslivet och de kan se hur du fungerar, och du har chans att få fortsätta på samma ställe, säger Maria.

TUFFT ATT HITTA FAST JOBB Även om Maria hittills haft lätt att få jobb känns det tufft att hitta en fast anställning. Medier är en bransch med mycket projektjobb och tillfälliga anställningar. – Det känns som om det skulle vara omöjligt. Man måste nog ligga i till 150 procent för att det ska gå och jobba självständigt. Man måste engagera sig och söka jobb hela tiden. Jag har startat ett eget företag nu också för att jag ska kunna frilansa. Jag vet ju inte vad som händer efter det här halvåret, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro