ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mer än var tionde fyrarårig flicka i länet är överviktig

Leif Oldenburg · 29 Jun 2012
Uppdaterad 29 Jun 2012

Nästan var femte fyraårig flicka i socialt utsatta områden är överviktig, visar en ny rapport. Skrämmande, säger en expert.

klar

Artikellänk är kopierad

Mer än var tionde fyrarårig flicka i länet är överviktig
Mer än var tionde fyrarårig flicka i länet är överviktig

Drygt var tionde fyraårig flicka i Stockholms län lider av övervikt eller fetma. I socialt utsatta områden är siffrorna ännu högre. Totalt var 13,5 procent av de fyraåriga flickorna i länet överviktiga eller feta 2010. Samma siffra för pojkarna var 9,1 procent. I områden som Botkyrka och Rinkeby-Kista var nästan var femte fyraårig flicka överviktig eller fet.

– Det är skrämmande att sociala och ekonomiska skillnader kan slå igenom så hårt redan på små barn, säger Claude Marcus, professor vid Rikscentrum för barnfetma på Karolinska universitetssjukhuset. 

För jämnåriga pojkar är siffrorna inte lika alarmerande.

– Vi vet inte varför små flickor är mer överviktiga än pojkar. Bland äldre barn finns inte samma skillnader. Det här kan vara en varningsklocka, säger Claude Marcus.

Siffrorna finns i Barnhälsovårdens årsrapport för 2011 och omfattar barn som föddes 2006 och alltså fyllde fyra år under 2010.

Regelbundna mattider och en frukt som mellanmål är Claude Marcus råd för att motverka övervikt hos barn och vuxna.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro