ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mer än var tredje ung invandrare utan jobb

TT · 26 Maj 2011
Uppdaterad 31 Maj 2011
Lana och Priscilla i södra Stockholm är kritiska till hjälpen som Arbetsförmedlingen erbjudit. – Man kräver så mycket av den arbetslösa, men inget av arbetsgivaren. Hur ska man kunna få erfarenhet om man aldrig får en chans, säger Priscilla.

Lana och Priscilla i södra Stockholm är kritiska till hjälpen som Arbetsförmedlingen erbjudit. – Man kräver så mycket av den arbetslösa, men inget av arbetsgivaren. Hur ska man kunna få erfarenhet om man aldrig får en chans, säger Priscilla.


Många riskerar att helt slås ut från arbetsmarknaden.

klar

Artikellänk är kopierad

Trots rekordmånga lediga jobb växer arbetslösheten bland invandrarungdomar explosionsartat. Mer än var tredje har inget jobb. – Det är tufft. Arbetsgivarna säger att de ska höra av sig, men gör det inte, säger arbetssökande Robin Ivars i södra Stockholm. Han är en av 19 500 invandrare mellan 19 och 24 som saknar jobb. Gruppen har på kort tid växt kraftigt. – Det är en utsatt grupp med bräcklig utbildningsbakgrund som vi ser har väldigt svårt att dra nytta av konjunkturuppgången, säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen. Mer än var femte invandrad ungdom saknar gymnasiekompetens och dubbelt så många fastnar i långvarig arbetslöshet jämfört med de svenska, 4 mot 2 procent. – Det är allvarligt. Risken är att de kommer att slås ut från arbetsmarknaden, säger Strannefors. En ganska stor andel av de arbetslösa invandrar­ungdomarna är heltidsstuderande eller deltar i olika jobbprogram. Ökningen kan delvis förklaras med att fler kommit till landet, enligt Arbetsförmedlingen. Samtidigt är utbildningsnivån bland dem som invandrar klart sämre än för 20 år sedan. Många upplever sig också diskriminerade. – Sverige har bra ambitioner när det gäller inte-grationen. Men det blir inte praktik av det. Arbetsgivare måste få vana av att ha folk med annan bakgrund på sin arbetsplats, säger Susanne Urban som forskar om invandrarungdomar och arbetsmarknaden vid Linköpings universitet.

VÄXER SNABBT

•    Var tredje person mellan 19 och 24 år som är född utomlands saknar jobb. För tre år sedan var det var ungefär var femte.

•     Bland svenskfödda stiger andelen arbetslösa inte lika snabbt: 2008 var 15 procent arbetslösa mot 21 procent i fjol.

•     Sedan april i fjol har antalet svenskfödda arbetslösa ungdomar minskat med nästan 10 procent. Bland utrikesfödda har den ökat med mer än 3 procent.

•     Dubbelt så stor andel av de utrikesfödda mellan 15 och 24 år är långtidsarbetslösa.

•     Mer än var femte av de utrikesfödda mellan 19 och 24 år har inte fullföljt gymnasiet. Motsvarande siffra för svenskfödda är 13 procent. Källa: SCB och Arbetsförmedlingen

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro