ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mer boll, bättre placering?

· 13 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Mest boll mot minst boll. Toni Kuivastos Djurgården har haft störst bollinnehav i allsvenskan hittills. Kalmar och Rasmus Elf har haft tredje minst, och följdriktigt så vann Dif också matchen med 1–0.

Mest boll mot minst boll. Toni Kuivastos Djurgården har haft störst bollinnehav i allsvenskan hittills. Kalmar och Rasmus Elf har haft tredje minst, och följdriktigt så vann Dif också matchen med 1–0.


klar

Artikellänk är kopierad

I årets allsvenska har laget med mest boll vunnit 13 gånger. Det lag som haft bollen mindre än motståndaren har faktiskt vunnit en gång mer – 14 matcher. Spelar statistiken över bollinnehav någon som helst roll för  lagens framgång?”Om du inte har målchans efter tre pass är det lika bra att ge bort bollen”. Den norske förbundskaptenen Egil ”Drillo” Olsen hade framgång med det norska landslaget under 90-talet med sin drastiskt uttryckta filosofi.Målen skulle komma genom snabba spelomställningar i stället för att vara resultatet av ett stort bollinnehav.DJURGÅRDEN BÄSTEn titt på årets allsvenska pekar på att dominans med bollen trots allt spelar en positiv roll. De fem lag som haft bollinnehav på minst 51 procent i genomsnitt har sammanlagt 16 segrar och sex förluster efter de sju första omgångarna. Och statistiken visar också att det verkar vara en nackdel att ha påtagligt lite boll, även om enstaka matcher ger annat utfall. De lag med minst bollinnehav – Kalmar, Häcken och Gefle – har bara lyckats vinna fem matcher tillsammans.Bäst i klassen är Djurgården. Laget har i sex av de sju spelade matcherna haft mer boll än motståndaren och totalt har man ägt matcherna till 53,3 procent.– Vi vill ha boll så mycket som möjligt och försöker föra spelet om vi kan. Djurgården vill spela längs marken och ha mycket passningsspel, då har man mycket boll, säger Stefan Rehn, assisterande tränare i DIF.JÄMFÖR MED GREKLANDSamtidigt påpekar han att det finns lag som satsar på kontringar och når ganska långt med det.– Se på Grekland när de vann EM med oerhört disciplinerat försvarsspel och effektiva omställningar. Och när Gefle besegrade Helsingborg hade de väl bollen i 30 procent av matchen.Riktigt så lite boll som Stefan Rehn minns det hade nu inte Gefle. Skillnaden var 42–58 i Helsingborgs favör i matchen som Gefle vann med 1–0. Men i sak stämmer det ju att lag med lite bollinnehav mycket väl kan vinna sina matcher. I det långa loppet tycks det ändå vara en fördel med mycket boll. Djurgården, Malmö och Elfsborg ligger ju faktiskt betydligt bättre till i tabellen än Kalmar, Häcken och Gefle.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro