ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mer kemikalier i maten

Johan Nylander · 20 Mar 2013
Uppdaterad 20 Mar 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Bekämpningsmedel återfinns i allt fler livsmedel, rapporterar Dagens Nyheter.

Av totalt 77.000 prover på cirka 500 olika livsmedel återfanns spår av kemiska bekämpningsmedel i drygt hälften, enligt ny rapport från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet.

I vindruvor har man hittat cancerogena och hormon- och reproduktionsstörande ämnen, skriver tidningen. Citrusfrukter, jordgubbar och lever var bland de produkter med mest kemikalier.

Det har också hittats oroande höga mängder stråförkortningsmedel hittats i europeisk spannmål.

– Men det är första gången man testar spannmål för stråförkortningsmedlet chlormequat. Att man nu har hittat så höga överträdelser av gränsvärdena är allvarligt, säger Emelie Hansson, agronom och sakkunnig på mat och jordbruk vid Naturskyddsföreningen, till DN.

– Sverige kan hindra att svenska konsumenter får i sig de här kemikalierna. När man ser stora hälsorisker med de här ämnena borde man mer ta hänsyn till konsumentskyddet än till konkurrensreglerna.

Testerna är utförda på varor sålda i EU, Island och Norge.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro