ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mer okej vara lesbisk i Hollywood

Maria Forsström · 16 Feb 2011
Uppdaterad 16 Feb 2011
Madonna och Britney Spears pussas på MTV-galan 2003. 

Madonna och Britney Spears pussas på MTV-galan 2003.  Foto: All Over Press/WireImage/Kevin Kane


klar

Artikellänk är kopierad

Idol-deltagaren Cissi Ramsby har gett svenska lesbiska kvinnor ett ansikte.
Idol-deltagaren Cissi Ramsby har gett svenska lesbiska kvinnor ett ansikte.

TERNDIGT. För ett par år sedan talade den brittiske homosexuelle skådespelaren sir Ian McKellen på en filmfestival i Berlin om hur Hollywood motarbetar homosexuella, och framför allt lesbiska.Den senaste tiden verkar det dock ha hänt något, både där och här i Sverige, som gjort att det är om inte en fördel så i alla fall ingen nackdel att vara homo- eller bisexuell, åtminstone bland kvinnor. Teveprogram som lesbiskt orienterade L-Word har blivit en hit även bland heterosexuella, skådespelare som Ellen DeGeneres och hennes flickvän Portia de Rossi är öppna med sin läggning och förefaller inte ha några problem att hitta jobb, och Drew Barrymore och Angelina Jolie är bara två av flera som sagt sig även gilla tjejer även om man oftast ser dem med män. Och häromåret hånglade Madonna ogenerat upp Britney Spears på en scen.

Magda Gad, redaktör på QX, menar dock att det sistnämnda inte är något nytt.– Det har alltid varit coolt för starka kvinnor att säga att de hånglat med någon brutta även om de inte är lesbiska, säger hon.– Och att folk i allmänhet skulle tro att det är som i L Word tror jag inte. Men i Sverige har Cissi Ramsby givit folkhemsflatan ett ansikte i Idol, hjältinnan Lisbeth Salander i Stieg Larssons hypade boktrilogi ligger med både kvinnor och män, Malinda Flodman och Helene Delilah skrev bok om tjejsex och lesbiska serbiskan Marija Serifovic vann även svenskarnas hjärtan i Eurovisionsschlagern.

Det verkar alltså som att det funkar utmärkt att vara flata, och ännu bättre om man är en snygg glamourflata – precis som det funkar bättre att vara ett snyggt glamourhetero.– Det är väl så att det går mer och mer mot att det inte är något speciellt att ha en annan sexuell läggning, men det gäller nog även bögar, säger Magda Gad, som menar att det är bra på ett sätt, men problematiskt på ett annat.– Vi har kommit dit för att det har funnits ett behov av att normalisera avvikande sexualiteter, och fördelen skulle väl vara att man visat att även flator kan vara snygga, coola och bra, att det inte är någon big deal. Men det är när man avviker från sexualiteten OCH från normen som det blir problem.

Det vill säga, beter man sig som en svensson är det ingen som höjer på ögonbrynen, och efter många år av förtryck kan det sprida sig som önskvärt beteende även till gayvärlden. Att man inte vill lyfta fram personer som kan tänkas betraktas som dåliga förebilder för att förhindra fördomar. Den diskussionen, som är ny för Sverige, aktualiseras i aktuella boken Bögjävlar, men gäller för hela HBT-världen.– Nu har vi kommit så långt att alla måste få vara vilka de är utan att behöva fjäska för en majoritet för att få göra saker på sina egna villkor, säger Magda Gad.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro