ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Meritpoäng – så höjer du gymnasiebetyget

Kalle Wiklund · 10 Dec 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Enligt Högskoleverket finns det en stor okunskap om de nya antagningsreglerna bland eleverna. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Enligt Högskoleverket finns det en stor okunskap om de nya antagningsreglerna bland eleverna. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Scanpix / Arkiv


klar

Artikellänk är kopierad

Krångligt och omständligt – det nya antagningssystemet till hösten 2010 med meritpoäng är förvirrande för många. Hur funkar meritpoängen egentligen – och vilka ämnen kommer att ge åtråvärda extra poäng? SyoGuiden hjälper dig reda ut begreppen.Från och med hösten 2010 träder nya antagningsregler till högskolan i kraft. Men en undersökning från Högskoleverket visar att hälften av de elever som läser sista året på gymnasiet saknar kunskap om de nya reglerna. Detta gäller med meritpoängen:• Du som går gymnasiet eller komvux kan genom att läsa vissa kurser få extra poäng, så kallade meritpoäng, som höjer ditt meritvärde. Du kan få max 2,5 som läggs till ditt betygssnitt. Maximalt meritvärde blir då 22,5 jämfört med dagens 20.0. Lägst betyget Godkänt krävs. Högre betyg ger inte mer poäng. Kurser som är behörighetsgivande för en viss utbildning kan inte ge meritpoäng för samma utbildning.Reglerna för vilka kurser som ger vilka meritpoäng är ganska krångliga, och ditt meritvärde kan blir olika beroende på vilken utbildning du söker till. Därför kan du behöva planera dina studier efter vad du vill läsa på högskolan.

Läs mer om meritpoäng i SyoGuidens studenthandbok.

Läs mer om meritpoäng på Studera.nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Kalle Wiklund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro