ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Merry, 22, flydde från Syrien: Jag blev tagen som gisslan av smugglare

Nada Zaito · 5 Feb 2016
Uppdaterad 5 Feb 2016
Merry Tomeh. 

Merry Tomeh.  Foto: Privat


Höga priser, överbelastade båtar och inga flytvästar. Många flyktingar riskerar sina liv när de flyr. Men de har ofta inget val – de måste bort från kriget. Här berättar tre personer om deras flykt med smugglare.

klar

Artikellänk är kopierad

På vägen till Europa möter de många faror och för många handlar det om liv eller död. Ska de överleva resan med hjälp av smugglare? I fjol dog över 3 500 personer när de korsade Medelhavet, enligt internationella organisationen för migration (IOM).

Sandra är en av dem som gjorde resan med hjälp av smugglare under 2015, från Syrien till Sverige.

– Innan jag åkte ringde jag till min familj och vänner och berättade för dem hur mycket jag älskar dem ifall jag inte skulle överleva, säger Sandra, 24, socionom till Metro.

Merry Tomeh, 22, tog sig från Syrien till Sverige via båt från Turkiet vidare till Grekland för att sedan ta sig till Sverige där hon i dag studerar basterminen på KTH i Stockholm. I Syrien studerade Merry ekonomi. 

– Jag har jobbat hårt under de tre senaste åren för att komma in på KTH, säger Merry Tomeh. 

Språket har varit den största utmaningen. 

– På språkkurserna läser man mycket litteratur, man läser många romaner och skriver analyser, men jag har inte haft så stor användning av det i mina studier, säger Merry och berättar också om resan från Syrien till Sverige. 

– Smugglarna tog mig och min pappa som gisslan i Grekland tills resten av pengarna betalades. Tiden gick väldigt långsamt, det kändes som en evighet. Vi var väldigt oroliga, berättar hon.

För många som flyr från Syrien till Europa är Turkiet första destination. De flesta väljer vägen över havet trots att den är farlig. I fjol dog över 3 500 människor där. 

– I övre delen av båten satt kvinnorna medan männen satt i ett litet utrymme i bottensektionen, säger Sandra.

– Vi var 80 personer i båten. Min pappa satt på kanten på den. Vågorna var stora och det fanns en stor risk att min pappa skulle trilla i och drunkna, säger Merry.

Även Gabriel som flydde från Syrien till Tyskland 2014 vittnar om en resa över vattnet som innebar stora risker:

– Vatten trängde in i båten eftersom det var höga vågor och dåligt väder, säger han

Samtidigt som de riskerar sina liv får de betala stora summor pengar till smugglarna. Ofta kostar det tusentals euro att smugglas från Turkiet till Grekland. Orsakerna till att priserna ofta varierar är att det skiljer sig åt hur många som åker med båtarna men också vilken typ av båt det är.

Sandra berättar att hennes resa kostade 3 500 euro. Från Grekland tog hon sig till Österrike till fots och med hjälp av bussar. Det tog tio dagar.

– Vid gränserna delade Röda Korset ut mat och dricka, annars hade jag nog svimmat, säger Sandra.

Efter en lång och jobbig resa kom hon till Sverige.

– Det var härligt att få se min familj igen och att vara på en säker plats, säger Sandra.

För Merry blev resan betydligt dyrare.

– För mig och min familj kostade det 15 000 euro per person från Turkiet till Sverige, säger Merry.

– Jag bestämde mig för att åka till Sverige redan från början. Jag ansåg att jag kunde uppnå mina drömmar och få en bra framtid där. I mitt perspektiv innebär Sverige ett bättre liv. Därför ville jag inte stanna i Grekland när jag kommit fram till. Det var bara en station för att nå Sverige, fortsätter hon.

För Gabriel tog det fem månader att ta sig från Turkiet till Tyskland, vilket kostade omkring 12 000 euro.

– Jag blev glad av att få en ny chans att påbörja min framtid, säger Gabriel.

– Jag skulle ha blivit galen av att stanna i Grekland med den dåliga situationen som är där. Tyskland är landet där jag kan påbörja mitt liv, särskilt med deras möjlighet att få min utbildning översatt. Nu lär jag mig språket och gör praktik på ett apotek, säger Gabriel. 

klar

Artikellänk är kopierad

Nada Zaito
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro