ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Messing fick se brandhärjade skogsområdet

Stockholm TT · 17 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

1 600 hektar skog till ett värde av 50 miljoner kronor, beräknas ha förstörts sedan branden startade för en vecka sedan. -Det brinner fortfarande mycket. Man ser inte mycket av branden uppifrån, men väldigt mycket rök, sade statsrådet vid en pressträff vid Bodträskfors idrottsplats efter helikopterfärden. -Min bild är att räddningsarbetet gått oerhört bra. Jag är mycket glad över att inte någon utsatts för fara eller blivit skadad med anledning av branden, sade Ulrica Messing. Med helikoptern besökte hon också Räddningstjänstens basläger nära brandområdet. Skogsbyte-Man har fått hjälp från olika delar av Sverige och Finland, och här fins många frivilliga som ser till att de som arbetar med att släcka branden får mat och lite lugn och ro ibland. Alla hjälps åt. Det är en otrolig styrka, sade Ulrica Messing. Förkolnade trädstammar och rykande backar är vad som återstår av stora markavsnitt, där ett 15-tal skogsägare drabbats av branden.

Tomas Mörtsell, ordförande för Norrbottens skogsägare, vädjade vid pressträffen till Ulrica Messing om att staten återigen ska ta ansvaret för det 2002 nedlagda brandflyget.

Han framförde också önskemål om att låta drabbade skogsägare få byta till sig ny skog från statliga Sveaskog. -Gör så här att när ni pratat igenom vilka önskemål som finns, så säg till vad ni behöver hjälp med så kan vi resonera lite om hur intresset för bytesmark ser ut, sade Ulrica Messing. Evakuerade-Det kommer vi att göra, sade Tomas Mörtsell innan statsrådet klev in i helikoptern för avfärd. -Precis som när det stormade i södra Sverige har vi personliga tragedier, där kanske generationers livsverk har försvunnit på några dagar. Folk har inte hunnit känna efter hur de mår än, men det kommer nog efter en eller ett par veckor, sade Tomas Mörtsell. Vattenbombning med helikoptrar pågick fortfarande på torsdagen, och ett 60-tal personer, de flesta från olika räddningstjänster och hemvärnet deltog i släckningsarbetet.

Ett 40-tal boende har sedan i söndags varit evakuerade från brandområdet. -Eventuellt kommer de att få återvända inom ett dygn, sade räddningsledaren Bengt Nilsson till TT på torsdagseftermiddagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro