ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mest klappar till barnen

Conny Emmelin//Tobias Berg · 21 Nov 2012
Uppdaterad 20 Nov 2012
Lisa Hellman, 51, Tyresö, polis.  – Jag har vuxna barn, så det blir nästan ingenting, max 2 000 kronor. Mina barn är 22 och  24 , så det är inte som när de var små. Nu unnar jag mig gärna en resa på egen hand i stället. 

Lisa Hellman, 51, Tyresö, polis.  – Jag har vuxna barn, så det blir nästan ingenting, max 2 000 kronor. Mina barn är 22 och  24 , så det är inte som när de var små. Nu unnar jag mig gärna en resa på egen hand i stället.  Foto: Gustav Hugosson


2 228 kronor förväntas genomsnittssvensken lägga på julklappar i år. Det allra mesta går till barnen.

klar

Artikellänk är kopierad

– Vi svenskar lägger, även med internationella mått mätt, en stor del av julklappspengarna på våra barn, säger Jenny Pedersén, pressansvarig på Tradera, som ligger bakom undersökningen. 

I undersökningen som Tradera och Ebay låtit göra i elva europeiska länder framgår det att trots dåliga tider och lågkonjunktur så uppskattar svenskarna att de lägger drygt 2 200 kronor på julklappar i år. Bara invånarna i Storbritannien och Irland tänker köpa julklappar för mer pengar. Det är inget ovanligt att vi spenderar kring jul trots osäkra ekonomiska tider.

– Det såg vi vid lågkonjunkturen 2008/2009 att detaljhandeln gick väldigt bra. Som familj kan man avstå från större kostnader som bostadsbyte, bilbyte eller utlandssemester. Men då lägger man kanske lite extra pengar på ett julfirande, säger Ulrika Holmberg, föreståndare för Centrum för konsumtionsvetenskap vid Göteborgs universitet.

I undersökningen är det också tydligt att svenskarna lägger mycket pengar på klappar till barnen i hushållet. Ungefär 1 800 kronor lägger vi på klappar till de små. Även här ligger Sverige på en tredjeplats i undersökningen, irländarna och britterna tänker lägga ännu mer pengar på barnklapparna.  

– Min teori är att vi firar med en mindre kärnfamilj och att barnen tar mer plats, säger Jenny Pedersén.

I varje land har drygt 1 000 personer mellan 16 och 64 år deltagit i undersökningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Conny Emmelin//Tobias Berg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro