ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mest män anmäler könsdiskriminering

Andréas Jelvefors · 8 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sju av tio personer som anmäler till JämO att de blivit diskriminerade på grund av sitt kön enligt lagen om förbud mot diskriminering är män.

Det visar en granskning av de anmälningar som JämO fått in sedan den 1 juli förra året, då den nya lagen om förbud mot diskriminering fick tillägget att man inte heller får diskriminera på grund av kön. Exempelvis får frisörer och taxibolag inte ha särskild tjejtaxa. Fackförbund får inte ha olika villkor beroende på kön, och åldersgränsen på krogen måste vara densamma för alla.

KVINNOR ANVÄNDS SOM LOCKBETEHittills har JämO fått in 94 anmälningar om könsdiskriminering enligt den nya lagen. Och det är övervägande män som känner sig särbehandlade.

– På krogen använder man kvinnor som lockbete för män genom att ha olika åldersgränser. Men det innebär samtidigt att det finns män som känner sig diskriminerade, säger Magnus Jakobsson, pressekreterare på JämO.

Ett pågående fall är de tio män som stämt Viking Line för diskriminerande åldersgränser. Viking Line har erbjudit männen kompensation med värdecheckar, något som JämO avrått männen från att acceptera.

Få ärenden som kommit in till JämO har lett till fällningar. Många avskrivs eftersom könsdiskriminering inte kan styrkas. Men ändå är det enligt JämO många som bryter mot lagstiftningen helt öppet.

– Det är bara att gå ut på stan så ser man exempelvis att frisörer ofta har olika priser för män och kvinnor, säger Magnus Jakobsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Andréas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro