ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Mest spännande är våra prismasatelliter"

Rickard Lindholm · 31 Aug 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Namn: Lars Persson. Ålder: 54 år. Familj: Gift och har två vuxna barn. Bor: Djursholm. Gör: Vd för Rymdbolaget. På CV:t: Har jobbar inom telekom- och databranschen. Utbildning: Industriell ekonomi på Tekniska högskolan i Linköping. Dold talang: Om jag har någon har jag dolt den väl. Fritid: Jag läser, promenerar med hunden och spelar golf. Sedan försöker jag um­gås med familj och vänner.

Namn: Lars Persson. Ålder: 54 år. Familj: Gift och har två vuxna barn. Bor: Djursholm. Gör: Vd för Rymdbolaget. På CV:t: Har jobbar inom telekom- och databranschen. Utbildning: Industriell ekonomi på Tekniska högskolan i Linköping. Dold talang: Om jag har någon har jag dolt den väl. Fritid: Jag läser, promenerar med hunden och spelar golf. Sedan försöker jag um­gås med familj och vänner. Foto: Rickard Lindholm


klar

Artikellänk är kopierad

Att jobba med rymden känns lite som en pojkdröm. Var det här vad du ville göra som barn?– Absolut. Redan när jag växte upp så tyckte jag rymden var väldigt spännande. Jag tänkte läsa teknisk fysik men valde en liten enklare utbildning industriell ekonomi i stället. Det här är verkligen ett drömjobb för mig.

Vad är senaste nytt i rymden?– Det mest spännande just nu är våra prisma-satelliter. Det är två stycken som flyger i formation där uppe. Ombord testar vi olika tekniska innovationer och framför allt ett nytt svenskt grönt styr-raketbränsle för satelliter från vårt dotterbolag Ecaps, som fungerar utmärkt. Nu finns det ett väldigt stort intresse för det runt om i världen.

Ni har gått back ett antal miljoner. Hur går det ekonomiskt?– Satellit-avdelningen har gått back främst på grund av att uppsändningen av Prismasatelliterna försenades.

I den senaste kvartals­rapporten låg ni 70 miljoner back?– Det går alltid dåligt i början av året för vi levererar och fakturerar i slutet av året. Men totalt som bolag går vi med vinst och lämnar vinst till vår ägare, staten. Så vi sköter oss.

Ni siktar på en ökad kommersialisering. Vad är det ni ska sälja?– Huvudverksamheten är egentligen satellitoperation. Vi har ett fyrtiotal stora parabolantenner runt om i världen som kan prata med satelliter och inom den nischen är vi den största kommersiella aktören i världen. Det är en bra lönsam affär.

Nasa är väldigt stora inom det här området. Hur står sig Sverige?– Svensk rymdteknik­utveckling är världs­led­ande. Styrraketer med grönt bränsle är vi bäst i världen på och sedan har vi produkter inom nano-teknik som vi tror mycket på. De formationsflygningsexperiment vi gör med prismasatelliterna är också ganska unika i världen.

I Danmark är det två amatörer som planerar att skjuta upp sig själva i rymden. Finns det något liknande projekt i Sverige?– Inte vad jag känner till som vi är inblandade i. Vi har inga människor som vi skjuter upp i rymden. Vi skjuter upp teknik i stället.

Ni har väldigt stora förväntningar på det här Ecaps. Det pratas om miljardaffärer. Hur mycket kan ni dra in på det här?– Det kan bli miljarder om man tittar på Hydra­zinmarknaden som är väldigt stor. Det är det enda bränslet som finns i dag för styrraketer och är väldigt giftigt och miljöfarligt. Ecaps raketer drivs av ett helt miljövänligt bränsle och är inte farligare för naturen än T-röd.

Så Sverige kan spela en stor roll?– Ja, definitivt. Det här är ett bra exempel på en svensk uppfinning som kan revolutionera hela den här branschen.

klar

Artikellänk är kopierad

Rickard Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro