ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Metalldetektor och extra poliser vid gängrättegång

Jonas Andersson · 17 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

15 poliser och vakter krävdes för säkerheten i tingsrätten – trots att det egentligen handlar om en ganska vanlig stöldrättegång. Orsaken stavas Brödraskapet. I dag ska det gängrelaterade målet upp i hovrätten. Hög säkerhet väntas även där.På ytan ser det ut som ett rent rutinmål vid svenska domstolar. Åtalet gäller stöld och diverse andra småbrott. Men till skillnad från vid de flesta andra stöldrättegångar kommer åhörarna vid hovrättsrättegången i dag att visiteras av polisen med metalldetektor i sökandet efter dolda vapen. På de åtalades plats finns nämligen en 43-årig man med koppling till det beryktade fängelsegänget Brödraskapet. Mannen har ett långt kriminellt förflutet och har tidigare dömts för bland annat försök till dråp och grovt vapenbrott.Kammaråklagare Christer Almfeldt känner inte till i fall 43-åringen är fullvärdig medlem i Brödraskapet eller inte.– Men det finns anknytning, säger han.

En ytterligare anledning till den skärpta säkerheten är att 43-åringen visade våldstendenser vid häktningsförhandlingen.– Han slog så att en vattenkaraff åkte i golvet, säger Christer Almfeldt.Då hovrätten saknar en egen säkerhetssal har dagens rättegång förlagts till Malmö tingsrätt.När målet skulle upp i Hässleholms tingsrätt i somras flyttades rättegången av säkerhetsskäl med kort varsel till Kristianstad.Ett 15-tal poliser och häktesvakter övervakade tingsrättsrättegången.43-åringen vägrade att svara på frågor i tingsrätten. Han dömdes till 6 månaders fängelse. Två medtilltalade dömdes till skyddstillsyn.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro