ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Metaller i din mobil ett vapen i kriget

Olle Agebro · 1 Sep 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Små komponenter som finns i din mobiltelefon har blivit en del av den blodiga konflikten i Kongo-Kinshasa.

Små komponenter som finns i din mobiltelefon har blivit en del av den blodiga konflikten i Kongo-Kinshasa. Foto: Jerome Delay / Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Din mobiltelefon innehåller metaller som finansierar ett av vår tids blodigaste krig. Tillverkarna kan inte garantera metallernas ursprung.

Komponenterna av tantal, tenn, guld och volfram är så små att deras betydelse ter sig försumbar. Men metallerna  är nödvändiga för att din mobiltelefon, din spelkonsol, din LED-tv och i stort sett all elektronik du använder ska fungera.

I sig är metallerna inte farliga, men deras stigande pris på världsmarknaden har gjort dem till en del i den våldsamma konflikten i Kongo-Kinshasa.

Förra månaden brändes 13 byar i Banamukiraprovinsen i Kongo-Kinshasa ner till grunden. FN rapporterar om hur rwandiska huturebeller skar av alla förbindelser med omvärlden, våldtog och plundrade befolkningen och tog kontrollen över områdets mineralfyndigheter.– Man kan säga att det finns en indirekt länk mellan våldtäkterna i Kongo-Kinshasa och utvinningen av konfliktmineraler. Kan man kontrollera gruvdriften så är det ett sätt att hålla rebellgrupper med vapen och pengar. Våldtäkten är ett effektivt vapen för att sprida skräck, visa makt och tvinga befolkningen till slavarbete i gruvorna, säger Margot Wallström, FN:s särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter.

Din mobiltelefon innehåller tantalkondensatorer som skulle kunna komma från just dessa gruvor i Banamukira. De stora mobiltelefontillverkarna säger sig göra allt för att förhindra att mineraler från konfliktområden används i just deras telefoner, men i och med att råmaterialet ofta köps in av underleverantörer upp till tio steg ner i kedjan är insynen begränsad.– Vi kan inte fullständigt garantera att våra komponenter är fria från konfliktmineraler, särskilt inte då komponenterna är tillverkade av återvunnet material. Guld återvinns så många gånger att det är nästan omöjligt att spåra det tillbaka till en specifik gruva, säger Daniel Paska, miljöexpert på Sony Ericsson. – Jag förstår att företagen har svårt att kontrollera det här, det viktiga är att vi börjar sända signaler nedåt i leden. Om vi lyckas stoppa handeln med konfliktmineraler kan vi också strypa rebellgruppernas tillgång på pengar och vapen, och därmed driva dem till förhandling, säger Margot Wallström.

Samtidigt som korrupta generaler och våldsamma rebellrörelser gör stora förtjänster på utvinning av konfliktmineraler har elektronikföretagen svårt att åtgärda problemet.– Det här är en komplex fråga där vi som enskild aktör kan göra ganska lite, däremot tror vi bara att det kan bli bättre om fler företag ställer krav, och en gemensam EU-lagstiftning skulle kunna göra skillnad, säger Daniel Paska.

Kristina Areskog Bjurling, researcher, Swedwatch.
Kristina Areskog Bjurling, researcher, Swedwatch.

Kommentar: "Kan konflikten stoppas?"

Om man stoppar handeln med konfliktmineraler och samtidigt lyckas bygga upp en laglig och icke konfliktstyrd gruvdrift så skulle det helt klart gynna en fredlig och hållbar utveckling i Kongo-Kinshasa, det är alla överens om.

Det som oroar är att man i stället riskerar få en situation där man skär av en försörjningsmöjlighet, utan att bygga upp alternativ, vilket flera experter menar kan leda till ytterligare oroligheter.

Andra risker är att man gynnar en part i konflikten och inte tillåter tillräckligt medbestämmande från lokala intressenter vilket kan skapa grogrund för framtida konflikter.

klar

Artikellänk är kopierad

Olle Agebro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro