ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Metallica en av årets Polarpristagare

Gustaf Larsson · 14 Feb 2018
Uppdaterad 14 Feb 2018
Metallica och ANIM får årets Polarpris.

Metallica och ANIM får årets Polarpris. Foto: IBL


Under morgonen stod det klart att rockbandet Metallica samt grundaren av " The Afghanistan national institute of music", Dr. Ahmad Sarmast tilldelas Polarpriset 2018.

klar

Artikellänk är kopierad

Polarpriset instiftades av Stikkan Anderson 1989, sedan dess har 52 pristagare fått äran att motta priset. Bland andra Bob Dylan, Patti Smith och Björk.

När priset nu delas ut för den 27 gången står det klart att rockbandet Metallica får priset, tillsammans med den för stora massan okända Ahmad Sarmast, visionär ledare för ”The Afghanistan national institute of music” (ANIM).

Hårdrockslegendarerna Metallica får priset med motiveringen: ”Genom virtuost ensemblespel och en mångdubbling av tempot har Metallica tagit rockmusiken till platser där den aldrig varit förut”. Bandets trummis Lars Ulrich säger i ett uttalande i samband med presskonferensen:

– Att få Polarpriset är fantastiskt och placerar oss i ett unikt sällskap. Det är en betydelsefull bekräftelse på allt som Metallica har gjort de senaste 35 åren. Samtidigt känns det som att vi är på topp och har många bra år framför oss.

pil
Motiveringar

Metallica:

”Inte sedan Wagners känslostormar och Tjajkovskijs kanoner har någon skapat musik som varit så fysisk och ursinnig, men ändå samtidigt tillgänglig. Genom virtuost ensemblespel och en mångdubbling av tempot har Metallica tagit rockmusiken till platser där den aldrig varit förut. I Metallicas värld förvandlas tonårsrummet och konsertlokalen till ett Valhalla. Kraften i gruppens kompromisslösa album har gett stöd åt miljoner att vända sitt utanförskap till en superkraft.”

ANIM:

”På 1990-talet sattes plötsligt, av inbördeskriget, stopp för Afghanistans rika musikaliska arv, vilket blomstrat i århundraden, och ledde till att musik var förbjuden mellan 1996 till 2001, med musikalisk tystnad rådande i hela landet. Under 2008 återvände Dr. Sarmast, son till en berömd dirigent, till Kabul med livet som insats, för att etablera ANIM. Ett decennium senare blomstrar ANIM och är engagerat i att bevara Afghanistans rika musikaliska arv samt att erbjuda en säker utbildningsmiljö åt hundratals pojkar och flickor.”

Källa: Källa: Polar music prize

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro