ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Metamfetaminet breder ut sig

Anders Göransson · 9 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

"Det orsakar mer hjärnskador och psykoser"

klar

Artikellänk är kopierad

I USA kallas det ”speed”, ”ice” eller ”crystal meth” och är en av de droger som skördar flest offer.

Nu breder metamfeta­minet ut sig i Sverige. Både beslagen och missbruket ökar kraftigt.

Enligt Nitya Jayram-Lindström på Beroendecentrum på Karolinska institutet ger metamfetamin större risker för neurologiska skador jämfört med traditionellt amfetamin.– Det orsakar mer hjärnskador och psykoser, säger hon.Metamfetamin är starkare än vanligt amfetamin. Dessutom blir missbrukaren ofta extremt våldsam vid snedtändningar.– I stället för att ”bara” slå ner någon kanske de hoppar och sparkar på offret, säger kriminalinspektör Janne Westling, ansvarig för narkotikainformation på länskriminalen i Stockholm.– Det här är tyvärr ett preparat som har fått fotfäste i Sverige, säger Lars Hansson, narkotikaspecialist på Tullverket.I fjol tog tullen 55 kilo metamfetamin, vilket var en kraftig ökning jämfört med året innan. Hittills i år har tullen – på bara två månader – beslagtagit över 80 kilo. Merparten kommer från två jättebeslag på 31 respektive 30 kilo. Drogen smugglas hit från framför allt Estland och Litauen.

Bland användarna finns amfetaminmissbrukare och ungdomar mellan 15 och 18 år som inte brukar använda droger, visar en rundringning som Lars Hansson gjort till de flesta av landets länspolismyndigheter.–  Många fastnar snabbt i drogen och går ner sig något oerhört, säger han.Siffror från Rättsmedicinalverket visar att 1 483 personer misstänkta för ringa narkotikabrott 2007 hade tagit metamfetamin. Bara mellan januari och maj förra året var den siffran 1 635.

Missbruket är vanligare än många tror.– Det finns bland journalister, byggjobbare, överallt.Drogen kan injiceras, snortas, rökas eller – vanligast i Sverige – blandas med vatten eller läsk och drickas. – De som gör det här ser inte sig själva som narkomaner, för de tycker att de sköter det på ett prydligt sätt. Det är inte den där skitiga toaletten och sprutan i armvecket. Men det är där de kan hamna till slut, säger Janne Westling.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro