ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Meteor fångades på film i USA – följ dess resa genom rymden

Jack Werner · 18 Feb 2015
Uppdaterad 18 Feb 2015
Till vänster, meteoren när den exploderade över Pennsylvania i tisdags.

Till vänster, meteoren när den exploderade över Pennsylvania i tisdags. Foto: NASA Meteor Watch


klar

Artikellänk är kopierad

Klockan fem på morgonen lokal tid mötte en meteor i tisdags sitt öde som ett ögonblicks bloss i jordens atmosfär, på drygt 20 000 meters höjd ovanför Kittanning, Pennsylvania, USA. Fallet fångades på film av en av Nasas "fireball-kameror", en kamera som ser ut som en liten tunna med en glaskula ovanpå.

Meteoren vägde cirka 230 kg, var cirka 60 cm i diameter och färdades när den äntrade jordens atmosfär i en hastighet av 72 420 km i timmen. Explosionen när den förintades över Pennsylvania var ljusare än fullmånen.

"Besökaren från himlavalvet hade en omloppsbana som nådde ut ända ut till asteroidbältet mellan Mars och Jupiter. Den hade rest väldigt långt för att till sluta möta ett explosivt öde i Pennsylvanias tidiga morgonhimmel", skrev Nasa i sin uppdatering på Facebooksidan Nasa Meteor Watch.

Se meteoritens fall här:

Inte nog med att Nasa fångade meteoriten på film – man räknade sig dessutom raskt fram till hur dess bana sett ut ända sedan oktober 2014. I en mycket snabbspolad version av meteoritens sista halvår på glid får vi följa den resa runt solen, för att sedan dras ned mot jorden.

Se banan här:

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro