ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Meteoriten har slagit ner i Metros ryska redaktion

Metro · 15 Feb 2013
Uppdaterad 18 Feb 2013

Här är de osannolika bilderna av ett meteoritnedslag – i Metros redaktion. Lokalredaktionen i Tjeljabinsk, Ryssland, träffades av rymdsten som krossade fönster och inredning. Och meteoriten var bara två minuter från att slå ner i Malmö

klar

Artikellänk är kopierad

Tjeljabinsk, där meteoren slog ned, ligger på samma breddgrad som Malmö, fast 3 000 kilometer västerut.

– Eftersom jorden rör sig med en hastighet av 30 kilometer per sekund runt solen så hinner vår planet 3 000 kilometer på 100 sekunder, alltså nästan två minuter.

– Det innebär att att om rymdstenen krockat med jorden bara en minut och fyrtio sekunder senare så hade den passerat över södra Sverige stället för över Tjeljabinsk, säger Patrik Norqvist doktor i rymdfysik vid Umeå universitet till Dagens Nyheter.

Eplosionen på himlen sågs samtidigt av människor i flera regioner i Ural. Vittnen berättar ungefär samma sak: ett skarpt ljussken, ett muller och flera explosioner.

– Här är det rena armageddon. Jag befann mig hemma vid 9.30-tiden. Först såg jag ett bländande ljus, som jag trodde var strålkastare. Men det kunde det ju inte vara, det var ju redan ljust ute, berättar Oleg Lastotjkin, redaktör vid Metro i Tjeljabinsk.

– Ljuset gjorde mig helt bländad för en stund. I fem minuter var jag och min fru panikslagna. Vi tänkte att det kanske var krig…men vi såg spår på himlen som inte kunde komma från flygplan.

– Ungefär fyra minuter efter ljusskenet kände vi en tryckvåg. Fönstren i lägenheten skallrade. På gatan började bilarna tuta. Och sedan hörde vi explosioner. Fem-sex stycken, i vågor. ►Astronomen: Ett nedslag i Stockholm skulle bli förödande

Sedan tystnade det, men då bröt full panik ut, berättar han.

– På vägen till jobbet talade alla bara om det här. Flera mobilnät slutade fungera. Jag tittade förbi hos min mor, i hennes hus hade fönster slagits sönder. Överhuvudtaget var skadorna stora, framförallt i husen: trasiga fönster och skadade balkonger.

När han kom till redaktionen möttes han av en hemsk syn.

– Det var fullt med trasigt glas. En kvinnlig medarbetare hade skadats av glassplitter. Hon fördes till sjukhus. Allt var täckt med damm och glassplitter, säger han. Senare på eftermiddagen kunde kvinnan, som skadades lindrigt, lämna sjukhuset. 

Minst 500 skadade i meteoritregnet Informationen var mycket motsägelsefull, och massor av rykten gick.

– Somliga trodde att det var militären som hade haft övning, att luftvärnet testade ett nytt system. Det sas att en övning gått snett och att man tvingades spränga raketen. Någon talade om ett flygplan som störtat. Sedan fick vi reda på att det var en meteorit, berättar invånare i staden.

Filmer: Här slår meteoriterna ner – Enligt polisen visste man om meteoritregnet i förväg. Varför varnade man då inte folk, undrar Oleg Lastotjkin.

Foto: Metro Ryssland
Foto: Metro Ryssland
Foto: Metro Ryssland
Foto: Metro Ryssland
Foto: Metro Ryssland
Foto: Metro Ryssland
Foto: Metro Ryssland
Foto: Metro Ryssland
Foto: Metro Ryssland
Foto: Metro Ryssland
Foto: Metro Ryssland
Foto: Metro Ryssland
klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro