ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Meteoritsvärm orsakade panik i Ryssland – många skadade

Gustaf Eriksson · 15 Feb 2013
Uppdaterad 15 Feb 2013

Här slår meteorsvärmen ner i centrala Ryssland – och orsakar panik. 1 200 personer uppges ha skadats av regnet. Militären ska ha skjutit ned en meteorit.

klar

Artikellänk är kopierad

Meteorsvärm orsakade panik i Ryssland
Meteorsvärm orsakade panik i RysslandFoto: Youtube

En rad explosioner i luften gjorde människor panikslagna i flera ryska städer i centrala Ryssland på fredagen. Explosionerna ska ha orsakats av en meteorsvärm.

Flera meteoriter ska ha träffat jordytan och fick hus att skaka och fönster att blåsas ut. Ryska myndigheter rapporterar att omkring 1 200 människor har skadats av nedslagen i  Tjeljabinskregionen. De flesta har skadats av glassplitter. Ingen uppges i nuläget vara allvarligt skadad.  Hus i sex städer ska ha skadats i meteoritregnet. Ryska medier rapporterar att de som fått sina fönster utblåsta nu gör sitt bästa för att täta dem för att skydda sig mot vinterkylan.  Skolor har stängt, och myndigheterna uppmanar människor att stanna inomhus. I staden  ska ett fallande föremål ha skadat en zinkfabrik och stört stadens internet- och telenät.  – Drabbas inte av panik. Det här är en vanlig situation som vi kan hantera inom ett par dagar, säger  Vad som egentligen hänt är fortfarande oklart. Ryska medieuppgifter talar om en meteorsvärm, men myndigheter beskriver en ensam meteorit. "En meteor gick i bitar över Uralbergen och började brinna, i synnerhet i den lägre atmosfären," säger den lokala katastrofmyndigheten i ett uttalande enligt TT.ChelyabinskMikhail Yurevich, guvenören i Chelyabinsk-området i ett uttalande, enligt Russia Today.

Enligt obekräftade uppgifter till sajten Russia Today har det ryska luftvärnet skjutit ned en meteorit på 20 kilometers höjd nära staden Chelyabinsk. På Twitter och Facebook sprids bilder och ögonvittnensskildringar. Många skrev om sin rädsla efter att deras hem börjat skaka. Teorier om att allt från UFO:n till jordbävningar låg bakom skakningarna cirkulerade. 20 000 räddningsarbetare arbetar i de drabbade områdena.  Vid 10-tiden svensk tid rapporterade ryska medier att bitar av meteoriten har hittats i en sjö i närheten av Tjebarkul, väster om staden Tjeljabinsk.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro