ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Meteorologen: "Grattis till alla som sparat semestern till nu"

Joel Linde · 12 Aug 2015
Uppdaterad 12 Aug 2015
Badplats på Långholmen i Stockholm.

Badplats på Långholmen i Stockholm. Foto: Erik Mårtensson//TT


Kommer vi att kompenseras för den solfattiga sommaren med fler soltimmar i höst? Så här säger statistiken och prognoserna.

klar

Artikellänk är kopierad

Statistiskt sett ligger molnigheten under sommaren på ungefär 55–70 procent i Sverige, medan det i oktober förväntas bli ungefär 65–85 procents molnighet.

– Vädret är tyvärr inte rättvist på det sättet att vi kompenseras, men eftersom det har varit så fantastiskt mycket moln den här sommaren kan jag tänka mig att man faktiskt kommer att uppleva augusti och september som att det är ganska fint väder, säger Martin Hedberg, meteorolog på vadercentralen.se.

Och värmen håller i sig i augusti, med flera soliga dagar under veckan och även till helgen.

– Temperaturen når upp till 20–25 grader, och kommande vecka blir det också en hel del sol. På lördag blir det soligt i större delen av landet, men ett regnområde kommer in främst över Västra Götaland. Så grattis till alla som har sparat semestern till slutet av sommaren.

LÄS MER: Test: Så snabbt blir det varmt i en bil i solen

Juni och juli är inte helt oväntat de solrikaste månaderna i Sverige, och de bjuder på i snitt mellan 250–300 soltimmar. Det har naturligtvis att göra med de längre dygnen, men också med att molnigheten procentuellt sett är lägre under sommarmånaderna.

– Soltimmarna blir färre och färre, vi har haft piken. I augusti är det ungefär 200 soltimmar per månad, eller ungefär 6,5 timmar per dygn, och i oktober är det knappt 100 soltimmar. Så det går fort utför.

LÄS MER: Väderkaoset: Här är det kallare i dag än det var i december

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro