ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Meteorologen: Nu kommer det mer snö – och vinterkyla är på väg

Ida Gustafsson · 11 Jan 2016
Uppdaterad 11 Jan 2016
Veckan inleds med snöfall och avslutas med iskyla.

Veckan inleds med snöfall och avslutas med iskyla. Foto: TT


Veckan inleds med snö och temperaturer runt nollan i stora delar av landet. Men i mitten på veckan vänder det och blir kallt igen. Då har vi minusgrader som täcker hela landet, mellan 10-20 minusgrader”, säger Martin Hedberg, meteorolog på Vädercentralen.

klar

Artikellänk är kopierad

Året inleddes med riktigt vinterväder med rekordkyla och snöfall. Nu har temperaturerna ökat något och under dagen drar ett snöfallsområde över i princip hela landet..

► LÄS MER: Sibiriska kylan ger nytt rekord – här mättes 42,8 minusgrader

SMHI har därför gått ut med en klass 1-varning för snöfall i Gävleborg, Västernorrland, Västerbotten, Jämtland och Dalarna. Under dagen väntas det falla upp emot 1-2 decimeter i Dalarna, mellersta Norrland.

– Det här snöfallet i dag kommer att ställa till med problem längs Norrlandskusten. Roslagskusten och nedersta Norrlands inland, säger Martin Hedberg, meteorolog på Vädercentralen. 

Med snöfallet kommer snöhalka i Norrland och delar av Svealand. I Götaland kommer det under dagen vara halt på vägarna på grund av is- och frosthalka, enligt Trafikverkets halkprognos. 

► LÄS MER: Ymnigt snöfall kan ge trafikproblem

I början av veckan ligger temperaturerna med ett par minusgrader i Götaland och Svealand. I norra Norrland är temperaturerna runt 10 minusgrader och kallare. I morgon försvagas snöfallsområdena och i stället drar ett högtrycksområde som drar in med kalla temperaturer. 

– Det blir nordliga vindar och högtryck och den förändringen sker på onsdag-torsdag. Det blir inte lika kallt som det varit med de här temperaturerna nedåt 40 grader, men runt 20-30 grader längst i norr och gott och väl runt 10 minusgrader i Götaland och Svealand, säger Hedberg. 

I samband med att temperaturerna faller finns det risk för att det blir halt väglag. 

– Framåt helgen består det här vinterväder med ganska kall luft och minusgrader som täcker i stort sett hela landet. Vi kommer ha temperaturer mellan 10-20 ganska enhetligt från söder till norr, men inte så mycket snö. Det driver omkring en del molnområden, men det kommer vara klart väder och en del sol. Den orkar sig inte upp över horisonten så länge, men det är trevligt så länge den gör det, säger Martin Hedberg. 

► LÄS MER: Köldexperten från Arvidsjaur: Sju tips till dig som fryser

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro