ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Meteorologen: Så länge stannar värmen

JENNI KARLSSON · 6 Maj 2016
Uppdaterad 6 Maj 2016
Fram tills på tisdag kan stora delar av Sverige förvänta sig sommarvärme.

Fram tills på tisdag kan stora delar av Sverige förvänta sig sommarvärme. Foto: TT/Alamy


På med shortsen och solglasögonen, för nu håller sommarvärmen i sig länge. "Sommaren har kommit en månad för tidigt om man jämför med hur det brukar se ut", säger meteorologen Martin Hedberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Tidigt i veckan började temperaturerna smyga sig uppåt, och så kommer det fortsätta fram till i början av nästa vecka, berättar meteorologen Martin Hedberg.

– I hela Götaland, Svealand och längs upp med Norrlandskusten kommer temperaturen stiga med några grader varje dag fram tills på tisdag, säger han.

Högtrycket kommer dels från den iberiska halvön, men har också skapats på plats över Östersjön. I delar av Götaland kan det bli upp emot 25 grader under helgen, och sommaren har nog gjort entré runt om i landet nu, enligt Martin.

►LÄS MER: Så här påverkar solens strålar din hud

För att det ska räknas som sommar behöver medeltemperaturen ligga över 10 grader fem dagar i rad, och med värmens intåg i tisdags och hur läget ser ut de kommande dagarna så verkar det som att sommaren är här.

På tisdag i nästa vecka kommer däremot ett lågtryck dra in över Norrland som drar ner temperaturerna över landet. Men det är inte mycket att hänga läpp för, minskningen betyder inte att det blir kallt, berättar Martin Hedberg.

– Det kan bli runt 18 grader efter tisdagen, sen är det risk för mer moln och några regnstänk på vissa håll, säger han. 

►LÄS MER: Därför blir vi gladare och piggare nu när dagarna blir längre

Trots att många hurrar över att värmen äntligen kommit så är det inte bara positivt, förklarar Martin. Det hänger också ihop med global uppvärmning och kan leda till bland annat gräsbränder när naturens grönska inte spirar i takt med att temperaturerna höjs, vilket betyder att det fortfarande är väldigt torrt.

– Passa på och njut, men tänk på att det fortfarande är torrt i naturen. Vill man njuta av solen och grilla så måste man göra det ansvarsfullt, uppmanar Martin.

klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro