ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Meteorologen: Solig men ovanligt kall påskhelg

Filip Joelsson · 28 Mar 2018
Uppdaterad 28 Mar 2018
Årets påsk infaller tidigt, och är därför en kall sådan. Men samtidigt bjuder den på mycket solsken i stora delar av landet.

Årets påsk infaller tidigt, och är därför en kall sådan. Men samtidigt bjuder den på mycket solsken i stora delar av landet. Foto: IBL


Årets påskhelg bjuder på allt från vind och snöfall till plusgrader och strålande solsken. Men i det stora hela blir den ovanligt kall.

klar

Artikellänk är kopierad

Påskvädret i Sverige varierar ofta kraftigt från ett år till ett annat. Ibland bjuds det på uppemot 20 grader varmt och strålande solsken, andra år visar mätaren i stället 20 grader minus. För till skillnad från andra traditionsbundna helger, så som jul och midsommar, kan påsken infalla när som helst inom ett datumintervall från den 22 mars till 25 april. Påsken kan alltså infalla under senvintern ett år, för att infalla veckan innan Valborg ett annat.

Årets påsk är en förhållandevis tidig sådan. Vårvärmen är ännu långt borta, och på vissa håll utfärdas klass 1-varningar på grund av snöfall och vind. Men i det stora hela blir det åtminstone en solig påsk.

– Temperaturmässigt kommer det inte skilja sig särklit mycket från skärtorsdagen till annandag påsk. Det handlar om några enstaka plusgrader i större delen av landet, medan lapplandsfjällen kan räkna med mellan fem och tio minusgrader. Men större delen av landet får soligt väder, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Även om temperaturerna är ovanligt låga så är solen på många håll tillräckligt stark för den som känner för att lapa i sig strålarna mot en husvägg.

– Temperaturobservationerna görs i skugga och är vindskyddade för att inte påverkas av något annat. Solen värmer både luften och oss, så sitter man mot en husvägg i strålande solsken så kan det nog kännas ganska varmt, säger Sofia Söderberg.

Så här blir påskvädret dag för dag:

Skärtorsdagen

Torsdagens väder varierar stort i landet. I söder väntas mulet väder och snöfall på flera håll. Klass 1-varningar är utfärdade i Skåne och Blekinge, som kommer få blåsigt snöväder under eftermiddagen och kvällen. Även norra Lappland kan få liknande väder, men det förväntas avta under förmiddagen. Mellersta Sverige och större delen av Norrland bjuds på sol och plusgrader.

Långfredagen

På många håll en solig dag. Framförallt i landets mellersta delar. Längs i söder och längst i norr kan det däremot bli periodvis molnigt. Fortsatt kallare än normalt i hela landet.

Påskafton

Snöbyar är att vänta i landets nordligaste delar, medan övriga Norrland får tidvis soliga stunder. Under lördagen kan mulet väder leta sig in över Götaland och östra Svealand. Enstaka plusgrader i större delen av landet, och minusgrader i norra fjälltrakterna.

Påskdagen

Under söndagen letar sig moln in över södra Sverige och även längs norrlandskusten och i fjälltrakterna. I landets mellersta delar väntar solsken. Östra Svealand och norra Götaland kan räkna med uppemot 6 grader varmt.

Annandag påsk

Påskhelgen avslutas med soligt väder och uppemot 7 plusgrader på flera håll i Götaland och Svealand. I stora delar av Norrland väntar mulet och nollgradigt väder, och längs norrlandskusten även snöbyar.

pil
Därför infaller påsken på olika datum

Påsken kan infalla när som helst inom ett datumintervall från den 22 mars till 25 april

Varför? För att påskdagen enligt den kristna traditionen är definierad som den första söndagen som infaller efter den första fullmånen, efter vårdagjämningen.

Det är inte den astronomiska fullmånen som åsyftas, utan den ”ecklesiastika” fullmånen, som följer en gammal kristen kalender.

Under 2000-talet hår påsken bjudit på allt från 26 plusgrader (uppmätt i Målilla år 2000) och minus 41 (Nikkaluokta 2008).

2011 inföll påskdagen så sent som den 24 april. Då var det över 20 grader varmt i hela landet, långt upp i Norrland.

Källa:  Källa: SMHI

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro