ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Metro blickar tillbaka – så lät det 2005 när rökning på krogen förbjöds

Jesper Lindqvist · 26 Jun 2019
Uppdaterad 27 Jun 2019
Rökning på krogar och restauranger var tillåtet fram till 2005.

Foto: FRITZ SCHIBLI / TT / TT


På måndag blir det förbjudet att röka på bland annat uteserveringar. Då har det ändå bara gått 14 år sedan rökning på krogar och restauranger förbjöds. Metro tar dig med tillbaka till 2005, förra gången ett stort rökförbud blev verklighet.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Ett nytt rökförbud träder i kraft nästa vecka.

Var: Uteserveringar, idrottsplatser, perronger, busskurer och lekplatser blir förbjudna platser att blossa på. Även vid entréer till butiker, stationer, bibliotek och andra allmänna platser får rökförbud.

När: Den första juli träder lagen i kraft.

Vem/vilka: Regeringen tog beslut om lagen.

Hur: Det är upp till ägarna av varje verksamhet som får rökförbud att se till att nya lagen följs. Många kommuner uppmanar också invånare att själva se efter och påminna varandra.

Varför: Lagändringen är en del i försöket att minska rökning för att förbättra den allmänna hälsan.

Källa: Regeringen

Det är den 12 februari 2004 när regeringen, med statsminister Göran Persson och dåvarande folkhälsoministern Morgan Johansson i spetsen, lämnar över en proposition till riksdagen. Den handlar om förändringar i tobakslagen, som bland annat innebär att rökning ska bli förbjudet på krogar och restauranger.

LÄS MER
Rökförbudet är snart här – så påverkas du

Målet är framför allt att skydda de personer som arbetar i krogmiljön från passiv rökning. I propositionen hänvisar regeringen bland annat till forskning som visat att det varje år dör 500 personer i Sverige till följd av passiv rökning.

Men trots de hälsomässiga vinningarna är det långt ifrån alla som vill att rökförbudet ska bli verklighet.

"Ett kraftfullt slag i luften"

Vid den här tiden är 19 procent av svenskarna aktiva rökare, en siffra som var 50 procent högre under mitten av 80-talet. När riksdagen röstar om förslaget, tre månader senare, är det framför allt Moderaterna som vänder sig emot förbudet.

– Ett kraftfullt slag i luften. Det går inte att beskatta eller förbjuda fram ett bättre och lyckligare liv, säger den dåvarande riksdagsledamoten Carl-Axel Johansson (M) till TT.

LÄS MER
Rökförbud införs på populär strand

En av de få icke-moderater som är inne på samma spår är Gunnar Andrén, riksdagsledamot för Liberalerna, då Folkpartiet.

– Det skapar en lockelse att överträda förbudet, säger han.

Rökning på krogar och restauranger var tillåtet fram till 2005.Foto: Unsplash

Följde i Norges fotspår

Debatten är inte på något sätt ny.

Två år tidigare har riksdagen röstat igenom en ändring som innebär att krogar och restauranger behöver kunna erbjuda "rökfria områden" inomhus, något som blir verklighet den 1 januari 2003. Även då var det en kraftig majoritet i riksdagen som var för förslaget, bortsett från Moderaterna som ansåg att förslaget skulle innebära stora ekonomiska påfrestningar för branschen.

LÄS MER
Förslaget: Höj åldersgränsen för cigaretter till 100 år

Den 12 maj 2004 röstar riksdagen om det nya rökförbudet på krogar och restauranger. 245 ledamöter röstar för, 45 röstar mot, samtidigt som sju ledamöter avstår.

Förbudet gör att Sverige följer i flera andra länders fotspår, däribland Norge och Irland. Våra nordiska grannar blev året innan först i världen med ett totalt rökförbud på krogar och restauranger. I det svenska förslaget får krogägare fortfarande erbjuda särskilda rökrum inomhus.

Lämnade riksdagen – och bytte åsikt

Sedan 2005 har antalet rökare i Sverige minskat kraftigt. Enligt Folkhälsomyndigheten har andelen som röker dagligen sjunkit från 18 procent till endast sju procent år 2018.

Svenskarnas inställning har även den haft samma utveckling, och bara några månader efter att förbudet hade införts var hela 90 procent positiva till detsamma, enligt en undersökning från Temo (nuvarande Ipsos).

LÄS MER
Snart måste Umeå fimpa – innerstaden blir rökfri zon

Men vad hände då med Carl-Axel Johansson, den moderata riksdagsledamoten som var en av de starkaste kritikerna till rökförbudet? Efter att han lämnat såväl riksdagen som partiet 2004 började han engagera sig i Kristdemokraterna på lokal nivå i Ystad.

2013 skrev han en insändare i Ystads Allehanda, om just rökning, och det verkade onekligen som att han ändrat inställning i frågan.

"Om man vill minska antalet lungcancerfall i vår kommun anser jag att man borde satsa kommunens resurser på att minska rökningen. Detta skulle mer effektivt bidra till minskat antal lungcancerfall och dessutom minska risken för kol."

Carl-Axel Johansson, dåvarande riksdagsledamot för Moderaterna. Foto: JONAS EKSTRÖMER
klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro