ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Metro förklarar: Det här är black history month

Valerie Kaspersen · 8 Feb 2018
Uppdaterad 8 Feb 2018
Under hela februari uppmärksammas black history month i Nordamerika.

Under hela februari uppmärksammas black history month i Nordamerika. Foto: Matthew McDermott/ IBL


Sedan 1976 har februari uppmärksammats i USA som black history month. Månaden uppmärksammas även i Kanada och Storbritannien. Men vad är innebär det egentligen?

klar

Artikellänk är kopierad

Black history month föddes ur konceptet “negro history week” som skapades av historievetaren Carter G Woodson och den afroamerikanska ministern Jesse E Moorland. Paret grundade ”Association for the Study of Negro Life and History” och sponsrade veckan som sammanföll med Frederick Douglass och Abraham Lincoln födelsedagar. Uttrycket “negro” togs sedan bort på grund av den rasistiska kopplingen. – Det var ett självklart drag att lägga veckan på samma som president Lincolns födelsedag eftersom han hade en betydande roll när det gäller befriandet av slavarna. Och Fredrick Douglas jobbade konstant för svartas rättigheter och var själv en före detta slav, säger Adrianne George, som jobbar för Democrats Abroad, organisationen för amerikanska demokrater som inte bor i USA.

Black history month kom till för att uppmärksamma afroamerikaners historia, upplevelser och framgångar i USA. – Black history month är viktigt för att afroamerikansk historia är USA:s historia. ​Du kan inte prata, tänka, studera eller uppskatta amerikansk historia om du inte tittar ärligt på dess grund. Speciellt när det gäller slavhandeln som ledde till de extrema rikedomar och hemska öden. Det var startskottet för allt från den amerikanska revolutionen till gospel- och bluesmusik, säger Adrianne George.  

Under februari, runt om i skolorna, får elever lära sig om personer som Rosa Parks, Martin Luther King Jr och Malcom X. – Man uppmärksammar den här månaden på olika sätt. Det finns ett politiskt sätt och ett som folket själva firar. Varje president gör ett uttalande 1 februari och uppmanar folket att uppmärksamma olika sätt afroamerikaner har bidragit till samhället. I år pratade president Trump om att uppmärksamma alla de afroamerikaner som offrat sig själva i krig för landet. Men runt om i landet firar vanliga människor black history month genom olika projekt, utställningar, konserter och liknande för att uppmärksamma månaden och allt det afroamerikaner har åstadkommit, säger Adrianne George.

I Europa är inte månaden lika välkänd. I Storbritannien firar man dock i oktober och uppmärksammar då även personer med asiatiskt ursprung. Månaden har uppmärksammats där sedan 1987. – I Storbritannien uppmärksammar man black history month och av goda skäl. De tjänade också otroligt mycket på slavhandeln. Månaden skulle definitivt kunna uppmärksammas mer runt om i Europa. Jag har varit på ett firande i Stockholm som anordnades av den amerikanska ambassaden, säger Adrianne George.

Black history month möts dock också av kritik. Vissa anser att månaden är rasistisk eftersom vita inte har en egen månad. Motargumentet brukar vara att vita uppmärksammas varje dag på året och inte behöver en egen månad. – Det här är en tid då man som afroamerikan ska titta i spegeln och gilla det man ser. Och det är inte alltid så enkelt när du ofta oroar dig för att bli ett av plakaten under en Black Lives Matter-protest för att du var på fel ställe vid fel tidpunkt, säger Adrianne George. 

pil
FAKTA: Tio afroamerikaner som förändrat USA

• Rosa Parks – Medborgarrättskämpe. Mest känd för att hon vägrade lämna sin plats i en buss till en vit man.

• Dr Martin Luther King Jr. – Medborgarrättskämpe. Mest känd för sitt ikoniska tal ”I have a dream”.

• Malcom X – Medborgarrättskämpe. Mest känd som en av de mest framträdande och kända medlemmarna i organisationen Nation of Islam.

• Harriet Tubman – Frihetskämpe och slaverimotståndare. Mest känd för sina många resor till den amerikanska södern för att rädda slavar.

• John Lewis – Medborgarrättskämpe. Mest känd för sin roll i marschen från Selma till Montgomery.

• Fredrick Douglas – Medborgarrättskämpe. Mest känd för att ha lagt grunden till black history month.

• Katherine Johnson – Matematiker. Mest känd för sitt arbete för NASA.

• Mary McLeod Bethune – Medborgarrättskämpe. Mets känd för sitt arbete för unga afroamerikaners rätt till utbildning.

• Shirley Chisholm – Politiker och medborgarrättskämpe. Mest känd för att vara den första svarta kvinna som invaldes i amerikanska representanthuset.

• Sojourner Truth – Frihetskämpe och slaverimotståndare. Mest känd för sitt feministiska arbete och talet ”Ain’t I a Woman?”

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro