ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Metro guidar i eldjungeln

Ingrid Arinell · 5 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Kim Christensen, 23, bytte elbolag när han flyttade. Efter att först ha letat efter det billigaste alternativet fick han höra talas om God El. – Det blev det mest lockande alternativet eftersom de skänker all vinst till välgörande ändamål.

Kim Christensen, 23, bytte elbolag när han flyttade. Efter att först ha letat efter det billigaste alternativet fick han höra talas om God El. – Det blev det mest lockande alternativet eftersom de skänker all vinst till välgörande ändamål. Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

God el eller grön el? Att välja rätt i eldjungeln är inte det lättaste. Men viktigast är inte att välja rätt bolag utan att skaffa sig ett avtal. Svenskarna blir bättre och bättre på att ta ansvar för sin elräkning. Fler väljer aktivt bolag och fler sluter avtal. Men fortfarande har fyra av tio inte gjort något val alls, trots att det finns mycket pengar att spara. – Steg ett är att skaffa sig ett avtal. Om man inte gör det har man ett tillsvidareavtal där elhandlaren be­stämmer priset, säger Bo Hesselgren, chef för Konsumenternas elrådgivningsbyrå.

Ju större hus, desto mer pengar att spara. Men även för dem som bor i lägenhet gör det skillnad om man är en aktiv elkonsument. – Den som har ett eluppvärmt hus kan spara upp till 2 000 kronor om året, medan den som bor i lägenhet kan spara upp till 500 kronor. Det är mer pengar än de flesta tror.

Du kan själv ringa upp ditt elbolag och be att få ett avtal. Det blir billigare än att ha ett tillsvidarepris och är ett enkelt sätt att få ner sin elräkning på. Att veta vilken typ av avtal som är bäst kan ­där­emot vara lite lurigare.– Man kan välja ett rörligt börspris eller ett fast pris. Det är svårt att säga vilket som är bäst. Men har man små marginaler i ekonomin bör man välja ett fast avtal. Börspriset kan svänga rejält och då kan det bli svårt att ha råd vissa månader, säger Bo Hesselgren.

Du styr pris och innehåll

VAL. Sol, vind och vatten eller olja, kol och kärn-kraft. Du som konsument kan styra vilken typ av el du vill ha. Hos de flesta kostar det dock lite extra. Här är termerna för dig som vill ta ett aktivt beslut om vilken typ av el du köper:• God el – el från bolag som skänker all sin vinstutdelning till välgörenhet. I dag finns bara ett bolag som erbjuder detta.• Grön el – el som kommer från vind, vatten, sol och biobränsle. Kan även kallas förnybar el. • Miljömärkt el – Natur-skyddsföreningen har märkt vissa elbolag med Bra miljöval. Märkningen garanterar att elen inte är producerad av kärnkraft, fossila bränslen eller ny vattenkraft. Leverantörer som erbjuder Bra miljöval måste även avsätta pengar i en fond hos Svenska naturskyddsföreningen som används för att minska skador i naturen.• Balkongel – egenproducerad el där till exempel bostads-företag satsar på små lokala vindkraftverk eller kraftvärmeverk eller där man själv sätter upp solceller på balkongen.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Arinell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro