ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Metro har testat Sveriges första Imax-biograf

Aron Andersson · 11 Nov 2015
Uppdaterad 12 Nov 2015

Foto:  Ivan da Silva för Zap PR


På torsdagen öppnar Sveriges första Imax-biograf. Men hur stor skillnad är det egentligen på Imax och vanlig bio? Metro har testat den nya salongen.

klar

Artikellänk är kopierad

Duken är 247 kvadratmeter stor och rummet har plats för 421 besökare. Film- och teknikälskare lär ha svårt att inte imponeras när Sveriges första Imax-salong slår upp dörrarna i Mall of Scandinavia i Solna.

– Vi är en av de första salongerna i världen med Imax Immersive Sound, det innebär fyra högtalare i taket, fyra i väggarna och fyra bakom duken, säger Jonas Yngfalk, affärsutvecklare på SF Bio när han visar upp salongen för ett dussintal journalister.

►LÄS MER: Dödssjuke Daniel fick sista önskan uppfylld – har sett nya 

Men en Imax-salong är inte bara en större salong med större duk. Filmerna som visas måste anpassas för det särskilda Imax-formatet. I de flesta fall efterbehandlas filmerna digitalt för Imax, men ibland filmas även vissa sekvenser med riktiga Imax-kameror.

Den nya ”Hunger games: Mockingjay del 2”-filmen är först ut på Filmstaden Scandinavia och kommer faktiskt att visas en vecka före världspremiären på en exklusiv invigning av salongen.

– Det blir en föreställning. Sedan får vi plocka ner allt och kicka igång den 18 november när det är världspremiär, säger Jonas Yngfalk.

Men just den filmen har efterbearbetats för Imax och inga scener har filmats med Imax-kameror. I fallet ”Star wars: the force awakens”, som har premiär i december, är däremot vissa partier faktiskt filmade med Imax-kameror. Först när nästa Avengers-film har premiär 2018 kommer en långfilm för första gången att ha filmats helt med digitala Imax-kameror.

►LÄS MER: Dödssjuka Daniel fick se ”Star Wars” i förväg – nu har han avlidit

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro