ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Metro lanserar valkompass – testa dig själv inför valet

Metro · 19 Apr 2018
Uppdaterad 19 Apr 2018
Efter att ha gjort valkompassen får du ett resultat som visar vilket av de nio partierna (åtta riksdagspartier och Fi) som står dig närmast åsiktsmässigt.

Efter att ha gjort valkompassen får du ett resultat som visar vilket av de nio partierna (åtta riksdagspartier och Fi) som står dig närmast åsiktsmässigt. Foto: IBL


Under torsdagen lanserar Metro sin valkompass tillsammans med nyhetsbyrån TT. Med hjälp av 25 påståenden kan du som väljare få hjälp att mejsla fram vilket parti som passar dig bäst.

klar

Artikellänk är kopierad

Med mindre än fem månader kvar till valet är valrörelsen i full gång. Samtidigt börjar allt fler väljare i vårt avlånga land klura på vilket parti som ska få deras röst på valdagen.

För dem som vill få en fingervisning och bättre koll på var partierna står i olika frågor lanseras i dag vår valkompass. Genom att svara på hur väl en rad påståenden stämmer överens med dina egna åsikter får du som läsare hjälp att vaska fram vilka partier som står dig närmast.

– Valkompasser brukar vara väldigt uppskattat i valtider. Det känns jättekul att kunna erbjuda våra läsare det, säger Metros valredaktör Linnea Johansson.

Valkompassen är framtagen av nyhetsbyrån TT tillsammans med två av Sveriges främsta politiska experter: journalisten och författaren Christer Isaksson och statsvetaren Tommy Möller, professor vid Stockholms universitet.

– Vi har konstruerat valkompassen utifrån de politiska frågor som vi tror blir mest gångbara i valrörelsen 2018. Samtidigt måste dessa frågor särskilja partierna. Frågorna ska också balansera så att alla nio deltagande partier får med hjärtefrågor och att inget parti missgynnas, säger C hrister Isaksson till TT i samband med lanseringen.

Valkompassen talar dock inte om hur någon ska eller borde rösta. Men den kan hjälpa till att informerara åt vilket håll åsikterna hos den som svarar pekar.

– Som väljare kan det vara svårt att få ett grepp om vad partierna vill. Som ett komplement till vår övriga valbevakning hoppas vi att valkompassen ska fungera som ett lättsamt och allmänbildande sätt för läsarna att få bättre koll. Förhoppningsvis kan den samtidigt bli en inspiration för läsarna att söka mer information på annat håll, säger Metros valredaktör Linnea Johansson.

Det går även bra att göra valkompassen flera gånger under valrörelsen. Den kommer att uppdateras kontinuerligt för att hela tiden matcha partiernas ställningstaganden.

Här kan du göra Metros valkompass inför valet 2018.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro