ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Metro listar: 10 nya lagar

Stefan Wahlberg · 26 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Polisen får nu föra bort störande folksamlingar när de går till våldsamt angrepp mot polisen.

Polisen får nu föra bort störande folksamlingar när de går till våldsamt angrepp mot polisen. Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Från den 1 juli 2009 kommer en rad nya lagar att träda i kraft – allt från strafflängden för mord till att apoteksmonopolet upphör. 

1. Svenska blir Sveriges huvudspråk. Det blir lag på att svenska är Sveriges huvudspråk. Nationella minoritetsspråk är finska, jiddisch, samiska, romani chib och meänkieli.2. Mord kan ge 18 år. Det längsta tids­bestämda straffet för mord höjs från 10 till 18 år. Minimistraffet är även i fortsättningen 10 år.3. Alvedon på Ica. Apotekets monopol upphör och alla som uppfyller Läkemedelsverkets krav då ska få driva apotek.4. Buss på fotbollshuliganer. Polisen får bussa i väg störande folksamlingar två timmar bort, exempelvis i samband med fotbollsmatcher, om personer i en folksamling går till våldsamt angrepp.5. Fingeravtryck i passen. De nya passen ska innehålla finger­avtryck som kan läsas av och jämföras med de avtryck som lagras i passet. Barn under tolv år kommer att undantas från kravet.6. Hårdare tag mot nätpedofiler. Att kontakta barn på nätet i sexuellt syfte, så kallad grooming, blir straffbart.7. Bättre koll på djurplågare. Ett nationellt register över djurförbud ska underlätta kontroll på djurplågarna som flyttar över länsgränserna.8. Halva priset på renoveringen. Skatterabatten för hushållstjänster och rotavdrag ges direkt av den som utfört arbetet. Under våren har köparen själv stått för hela kostnaden för att göra avdrag i deklarationen nästa år, vilket man nu slipper.9. Flyget ska klimatkompensera. Flyget ska ingå i utsläppshandeln och flygbolagen ska visa att utsläppen täcks av de utsläppsrätter som tilldelas. EU-kommissionen har beräknat att biljettpriserna kommer att öka med mellan 4 och 40 euro.10. Svininfluensan blir allmänfarlig. Influensa A, eller svininfluensan (H1N1), räknas som allmänfarlig sjukdom. Det innebär att läkare måste anmäla fall av sjukdomen till Smittskyddsinstitutet.

Analys: Blev ingen ny lag mot djursex

Det blev ingen ny lag om förbud mot djursex till halvårsskiftet. Däremot om att vi ska prata svenska i Sverige.Vid varje ny lagstiftningsrunda slinker det med en eller ett par nyheter som snarare är politik än juridik. Den här gången är det den nya språklagen som inte är någonting annat än opportun nationalism. Redan när Lagrådet granskade förslaget till språklag, konstaterade man att det inte borde bli lag eftersom det, rättsligt sett, är helt tandlöst och endast ”ger uttryck för några generella språkpolitiska mål”.  Några regler om tillsyn och sanktioner finns inte och lagen kommer därför inte att kunna tillämpas av domstol.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro