ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Metro på plats i Gaza: "Ingen bryr sig om oss"

Mats Gezelius · 22 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Mats Gezelius


klar

Artikellänk är kopierad

Gaza börjar hämta sig. Bilarna rullar, marknaderna öppnar och i Rafah gräver man nya tunnlar till Egypten och renoverar de gamla. Men såren finns kvar, i landskapet, i stadsbilden; på människors kroppar och i deras själ.

Natis Abu Shaban ligger på Shifa-sjukhuset i Gaza stad med sin brännskadade arm inlindad i bandage. De kroppsliga skadorna kan hon leva med.

Värre är det med hennes fyra döda barn, den äldsta var 14 den yngsta, som hon fortfarande ammade var ett år och åtta månader. Och minnet av hennes make som också dog en smärtsam död när en israelisk fosforbomb exploderade i deras hem.

– Det är inte bara min kropp som är brännskadad, säger hon, utan också mitt hjärta. Jag vill bara dö, säger hon. Så jag kan möta min man och mina barn igen. Abu Shabans var från Bet Lahiyya på norra Gazaremsan, där den israeliska armén och flygvapnet gått extra hårt fram.

Vi åker förbi FN-skolan där ett gapande hål i väggen visar var den stridsvagnsgranat träffade, som dödade 43 personer, hela bostadskvarter som ser ut att ha drabbats av en jordbävning och den amerikanska skolan som ligger i ruiner.

Minst 1 200 palestinier dog under offensiven. 5 000 är allvarligt skadade. 10 000 människor har förlorat sina hem. I Rafah längs gränsen till Egypten är arbetet i full gång att gräva ny smugglingstunnlar och renovera gamla.

Djupa kratrar påminner om det intensiva israeliska bombardemanget av tunnlarna.  Tunnlarna har enligt Israel använts av Hamas för att smuggla in nya mer effektiva vapen med längre räckvidd. – Mjölk, fotogenlampor, barnblöjor, cigaretter, kläder, socker, godis … Men vapen, det finns det ingen marknad för, det finns det så gott om, säger en man som håller på att gräva fram varor som begravts djupt nere i hans tunnel.

Hamas behåller sitt grepp om Gazaremsan, och deras poliser har sedan ett par dagar åter börjat patrullera gatorna. Gazaborna ger inte Hamas skulden för att ha dragit på Gazaborna Israels vrede.

– Nej, det är Israel som är boven, säger vår chaufför. Efter en stund tillägger han: – Men, det är ingen som bryr sig om oss vanliga människor.

klar

Artikellänk är kopierad

Mats Gezelius
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro