ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Metro på plats på nya stenhårda Robinson-ön

Kristian Borglund · 11 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Nej, årets ”Robinson”-deltagare har inte hamnat på någon paradisö med vita sandstränder. Metros reporter Kristian Borglund är på plats på Palawan i Filippinerna – ”ett rent helvete”, enligt deltagarna själva.

Nej, årets ”Robinson”-deltagare har inte hamnat på någon paradisö med vita sandstränder. Metros reporter Kristian Borglund är på plats på Palawan i Filippinerna – ”ett rent helvete”, enligt deltagarna själva. Foto: Kristian Borglund


klar

Artikellänk är kopierad

 Årets ”Robinson”-inspel­ningar har nu pågått i fem dagar. I går besökte Metro träsklägret där deltagarna bor.  – Här har varit ett rent helvete, säger flera av dem.Årets deltagare i ”Expedition: Robinson” lever i ett träsk fullt med gyttja, skorpioner, larver och bakterier. Metro vistades i lägret tillsammans med deltagarna fram till solnedgången i går. Hur har ni det här egentligen? – Fruktansvärt. Det har regnat nästan varje natt. Många fryser konstant på nätterna, och vi blir bitna av termiter, tusenfotingar och skorpioner. En av deltagarna visar upp sina sönderbitna vader: – Jag har bett över hela kroppen, 307 stycken hittills. Jag räknade i går. Några meter från det gyttjiga träskvattnet har deltagarna hittat ett gammalt skjul, där de både har en eldstad igång och sover på nätterna. Palmblad fungerar som ”madrasser” på betonggolvet.– Problemet är att det regnar in. Vi har försökt att täta taket, men när vi klättrar upp rasar de termitattackerade bjälkarna. Det blir så blött att det plaskar när man vänder sig om. Flera av deltagarna berättar om hur knäckta de blev när de insåg att de skulle bo i ett träsk i stället för på en sandstrand: – Det här känns omänskligt, säger en av dem. Andra tycker att de är ”idioter” som gnäller över bristen på mat i ett tv-program som handlar om överlevnad. Hungern pratas det mycket om under Metros besök. Årets deltagare har ingen matranson, varken ris eller mjöl. Deras enda föda är sådant som de kan hitta själva i träskmarken. En kvinnlig deltagare berättar om sitt ostronfynd den andra dagen: – Jag hittade ett ostron och åt det. Två timmar senare kräktes jag och det snurrade i huvudet.Trots hennes insjuknande har flera andra deltagare fortsatt att äta ostron. Inte minst därför att det ger omväxling till palmhjärtat som annars är deltagarnas huvudföda.– Vi har hittat lite krabbor att koka buljong på också. Kvällen före Metros besök i lägret genomfördes det första örådet, och många känner sig lättade efteråt. En säger: – Det känns jättebra. Den utröstade var alldeles för kaxig och hade noll ödmjukhet. I slutet av februari är äventyret i Filippinerna över för dem som är kvar längst i tävlingen. När programmet sänds i TV 4 är ännu inte offentliggjort.

Årets säsong – tuffare än någonsin

 Tillbaks till rötterna. Och tuffare. Så blir årets ”Expedition: Robinson”. – I år vill vi hitta tillbaka till det klassiska ”Robinson”, där människorna var på riktigt utan att ta på sig en slags kostgjord roll, säger Martin Nygren, exe­kutiv producent på TV 4. Utmaningen inför årets säsong har varit att vinna tillbaka förtroendet för programmet. – Det blir inga mer shoppingresor till storstaden, besök av korvgubbar eller långbord på någon strand. Det känns inte äkta, säger Martin Nygren. Årets expedition ska kännas ”på riktigt”, och gynna överlevartyper. Exempelvis blir tävlingarna mer utslagsgivande än tidigare. En deltagare fick åka hem redan efter ett par dagar efter att ha förlorat i en tävling. Årets deltagare beskrivs som de starkaste individerna hittills. – Deltagarna känns så himla bra. De är tuffa och ger inte upp. Och inledningen av inspelningarna visar också att det även finns plats för romantik och starka viljor.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro