ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Metro presenterar valundersökning på valdagen

Karolina Skoglund · 12 Sep 2014
Uppdaterad 14 Sep 2014

Klockan 16.00 samt 19.30 på söndagen presenterar Metro valundersökningar i samarbete med opinionsinstitutet Yougov.

klar

Artikellänk är kopierad

På söndag går svenska folket till vallokalerna.
På söndag går svenska folket till vallokalerna.Foto: TT

Under valdagen på söndag kommer opinionsinstitutet Yougov att göra något som kallas för ”exit poll”, vilket innebär att man frågar väljarna vad de röstat på under valdagen.  – Vi väljer ut ett urval från vår onlinepanel i förväg, som sedan får en länk från oss på valdagen. När de varit i vallokalen använder de länken för att ange hur de röstade, säger Lars Gylling, kommunikationschef på Yougov.

Resultaten presenteras på Metro.se klockan 16.00 samt 19.30. Under tidigare val har resultaten i Yougovs ”exit poll” varit väldigt precisa.

I det förra valet 2010 var snittavvikelsen så liten som 0,43 procent per parti och under den danska valdagen 2011 gjordes en ”exit poll” i samarbete med Metro i Danmark, där snittavvikelsen för samtliga partier bara var 0,8 procent. – 0,43 procent är utomordentligt bra. Det är sällan det blir så specifikt. Blir det så vid detta val är vi jättenöjda. Realistiskt är att ha en snittavvikelse på 0,6 till 0,7 procent, då är vi också nöjda. Om det skiljer mer än en procent är det ett misslyckande, säger Lars Gylling.

Hur lyckas ni få så precisa resultat?  – Vi har gjort det här ganska många gånger och känner vår panel väl. Jag tror faktiskt att vi är de enda i världen som gjort det här digitalt i så många år.

UPPDATERING: I en tidigare version av denna artikel stod det att Metro kommer att presentera ”valresultatet”, vilket inte är korrekt. Metros exil poll, i samarbete med Yougov, visar enbart hur vår onlinepanel röstat.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro