ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Metro reder ut Jan Björklunds påstående om skatter i Agenda”

Anton Säll · 3 Apr 2017
Uppdaterad 3 Apr 2017

Liberalernas Jan Björklund är förbannad på regeringens skattehöjning för personer som tjänar mer än 38 200 kronor. På grund av regeringen räknas fyra av tio barnmorskor som höginkomsttagare, menar både Björklund och Kristersson. Men hur ligger det egentligen till? Bullshitkollen har tittat på ämnet.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad sa Liberalernas Jan Björklund?

— Det jag tycker är det värsta är att fler och fler svenskar nu ska räknas som höginkomsttagare och betala extra statlig hög inkomstskatt. Fyra av tio barnmorskor till exempel, sa Björklund i Agenda.

Och vad har Moderaternas Ulf Kristersson sagt?

– Socialdemokraterna vill alltid att det ska låta som rena höginkomsttagare, vi pratar om fyra av tio barnmorskor, fyra av tio poliser, vi pratar om breda samhällsbärande yrkesgrupper, sa Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson till Ekot.

Så tjänar 4 av 10 barnmorskor så pass mycket att de får höjd statlig inkomstskatt?

Det beror lite på hur man räknar.

Metro tog hjälp av SCB för att plocka fram siffror på hur mycket barnmorskor i snitt tjänade per månad under 2015. I summan ingår både OB-tillägg och övertidsersättningar.

Medianlönen för en barnmorska under 2015 låg på 35 300 kronor.

För att tillhöra den fjärdedel som tjänade mest inom barnmorskornas yrkeskår ska man tjäna mer än 38 400 kronor. De personerna kommer att få höjd inkomstskatt och de siffrorna visar att minst 25 procent av barnmorskorna omfattas.

Med andra ord kan vi inte vara säkra på om fyra av tio barnmorskor räknas som höginkomsttagare, eftersom SCB inte har den statistiken tillgänglig.

Men tjänar 4 av 10 poliser så pass mycket att de får höjd statlig inkomstskatt?

Det tråkiga svaret är att vi inte riktigt vet.

SCB-siffrorna från 2015 indikerar att det var färre än fyra av tio som tjänar under brytpunkten för höjd statlig inkomstskatt. Medianlönen för en polis låg år 2015 på 31 400 kronor, vilket innebär att fem av tio poliser tjänade mindre än så. Och lönen för poliser som tjänar mer än tre fjärdedelar av sina kollegor är 35 400 kronor, vilket också innebär att färre än fyra av tio som tjänar tillräckligt mycket för att räknas som höginkomsttagare.

Men om man räknar in alla chefer inom polisen så kan det stämma, enligt Polisförbundets uppgifter till Metro.

Så vad menar egentligen Jan Björklund och Ulf Kristersson?

De menar helt enkelt att fler och fler får betala högre statlig inkomstskatt och att det inte är bra.

Jahapp. Vad har Jan Björklund och Ulf Kristersson för källa?

Metro har varit i kontakt med Liberalernas presstjänst som hänvisar till en rapport från Svenskt näringsliv som släpptes 2015. Här kan man läsa den, och tabellen som Björklund refererade från finns på sida 538.

Som källa för uträkningen anges ”SCB och egna uträkningar.”

Okej. Vad säger facken? De borde ju veta?

Vårdförbundet ville inte släppa några siffror eftersom deras statistik inte innehåller övertidsarbete eller OB-tillägg.

Polisförbundet sa att siffran fyra av tio kan stämma om man räknar med alla chefer inom organisationen.

— Vi har ganska många chefer, sa en presskommunikatör på Polisförbundet.

Men statistikerna då? Vad säger SCB?

SCB säger att man kan se vad den genomsnittlige barnmorskan och polisen tjänar. Man har massor av siffror och kan till exempel se hur mycket man ska tjäna som polis eller barnmorska för att tillhöra den fjärdedel inom yrket som tjänar mest.

Man kan däremot inte se exakt hur många som får betala extra inkomstskatt och hur många som hamnar ovanför brytpunkten.

Under 2015 tjänade minst en fjärdedel av barnmorskorna över 38 400 kronor och minst en tiondel av polisens anställda över 39 200 kronor, och eftersom den summan är mer än regeringens nya brytpunkt på 38 200 kronor innebär det här att de kommer betala mer i inkomstskatt.

Jahaja. Knepigt. Så hur ligger det till?

Klart är att fler personer kommer att få högre statlig inkomstskatt. Men det är omöjligt utifrån SCB-statistik och utifrån fackets statistik att avgöra om det verkligen berör 40 procent av barnmorskorna och poliserna eftersom SCB helt enkelt inte har en sådan statistik tillgänglig.

Fotnot: Metro har med hjälp av SCB kollat på lönesiffror för 2015. SCB släpper sina lönesiffror för 2016 i slutet av juni. Här finns statistiken från SCB för den som vill gräva ner sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Säll
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro