ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Metro Teknik avslöjar mobiltillverkarnas batteribluff

Stockholm Kristoffer Rengfors · 26 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I reklamen står det att mobiltelefonens batterier räcker i över 300 timmar. I verkligheten räcker de sällan ens hälften så länge. Det bekräftar i dag både Sony Ericsson och Nokia för metroteknik.se. De passningstider tillverkarna anger i reklamen gäller bara om telefonen har nästan full täckning och inte flyttas mellan olika master. Något som inte stämmer med hur de allra flesta telefoner används. – Det kan skilja ganska mycket från verkligheten. Passningstiden gäller ju om man inte gör något alls med telefonen och den har optimala förhållanden, säger Andreas Lundin, försäljningschef för Skandinavien på Nokia. Att den faktiska passningstiden och den som anges i reklamen kan variera med över en vecka är inget tillverkarna tar hänsyn till. – Ja, jag köper att det finns en risk att man som konsument missuppfattar de här siffrorna, men för oss är det väldigt svårt att säga hur någon använder sin mobil, säger Per Alksten, nordisk produktmarknadschef på Sony Ericsson. Enligt mobiltillverkarna är det svårt att räkna ut hur en telefon kommer användas. Därför anges istället optimalvärden som en konsument knappt kan få ut av sin telefon. Ett batteri anges därför hålla ”upp till” exempelvis 300 timmar när en telefon bara genom att flyttas mellan olika mobilmaster laddar ur betydligt snabbare. – Även om man använder termen "upp till" i marknadsföringen så får det ju inte avvika hur mycket som helst. Om batteritiden baseras på ett användningssätt som inte kommer i fråga för konsumenten och detta inte anges kan det uppfattas som vilseledande, säger Magnus Kempe, jurist på Konsumentverket. Magnus Kempe menar att inga så kallade laboratorieförhållanden borde användas i reklamen och framhåller bilindustrins tester. – Om man jämför med när man testar bensinförbrukning på bilar så testas alla bilar enligt en standard under förhållanden som liknar de bilen kommer användas i, säger han.

Kristoffer Rengfors [email protected]

Så testas batteriernas passningstid: • Ett modernt sim-kort används, äldre sim-kort ökar batteriförbrukningen. • Temperatur mellan 18 och 25 grader Celsius. • Telefonen har hela tiden kontakt med en och samma basstation. När en telefon förflyttas byter den station vilket ökar batteriförbrukningen. • Signalstyrkan är tillräckligt hög för att telefonen inte ska behöva leta efter fler basstationer, något som förbrukar batteri. • Testerna utförs likadant av alla mobiltillverkare enligt branschöverenskommelse.

Källa: Nokia

//

Citat: ”Tar man ut telefonen till sommarstugan och låter den ligga helt orörd så kan man komma upp i de här siffrorna” Andreas Lundin, försäljningschef på Nokia.

// Puffa för:

På Metroteknik.se: Läs brevet där Ericsson erkänner Världens bästa 3G-telefon, så bra är batteriet Så ökar du batteritiden på din 3G-telefon

//

Sidotext Få ut mer batteri ut världens bästa 3G-telefon – Stäng av 3G

Sony Ericsson K800i vann pris som bästa 3G-telefon vid Global Mobile Awards i Barcelona. På Sony Ericssons hemsida uppges telefonen ha en passningstid på 350 timmar. När Metro Teknik laddar en K800i för första gången håller batteriet i ca 70 timmar. Av de är 24 minuter samtalstid. Efter några e-mail och telefonsamtal till Sony Ericssons kundtjänst blir svaret att det är ”helt normal” passningstid för en modern 3G-telefon. En kundtjänsmedarbetare säger: – Om du lägger telefonen helt orörd med full täckning ska du kunna komma i närheten av 350 timmar. Något svar på vad ”i närheten” betyder går inte få, bara att det skulle kunna variera så mycket som upp till en vecka beroende på vilka förhållanden som råder. Tipset för att förlänga passningstiden blir att stänga av 3G funktionen. Sony Ericssons nordisk produktmarknadschef säger även han att 70 timmar är ganska normalt för en K800i, trots att den högsta angivna batteritiden är på över två veckor. – En vanlig användare får räkna med att ladda telefonen ungefär varannan dag, säger Per Alksten.

Metroteknik.se

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro