ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Metro Teknik listar: Allt du behöver för att surfa i solen

Jonas Ryberg · 16 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Lite utesurfing i Kungträdgården i Stockholm. 

Lite utesurfing i Kungträdgården i Stockholm.  Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

SOLSURFING. Sverige har aldrig varit hetare. Både när det gäller utomhustemperatur och antalet publika hot spots för trådlös surfning slås rekord. Och nu börjar surfzonerna nå också utanför Stockholms innerstad. Förra veckan lovade Glocalnet tillsammans med nätbyggaren First Net trådlöst bredband i 25 städer innan sommaren. Spanska FON med entreprenören Martin Varsavsky lovar gratis trådlös surf över hela världen medan Skype och Aftonbladet nöjer sig med att lova samma sak i Stockholm. Brittiska The Cloud bygger nät för att göra Karlskrona till nordens första stad som täcks av trådlöst nät.

Men att ha själva näten och surfzonerna på plats är bara början.  Den som vill komma åt internet på språng ställs inför en rad problem. Den bärbara datorn är det självklara valet för de flesta. Nästan alla modeller kommer förberedda för att direkt koppla upp sig mot nätet. Men en solig dag är datorn allt annat än en perfekt surfkompis. För det första får surfaren lätt problem med blänk i skärmen om solen lyser. Visserligen finns datorkepsar att tillgå och det går att skruva både på kontrast och färg för att se bättre. Men de löser inte nästa problem. Hur liten den bärbara än så krävs väska eller ryggsäck för att konka runt den och de extra batterier som krävs för att hålla igång en längre stund. Smidigare och bättre för ryggen är att använda någon av alla de andra prylar som börjar förses med trådlöst nätverk. Metro Teknik har gjort en snabbgenomgång.

Spelsurfa

För den som gillar spel finns webbläsare till både Nintendos bärbara spelkonsol Nintendo DS och till Sonys motsvarighet Playstation Portable.  

Telefonsurfa

Även mobiltelefoner kombinerar i allt större utsträckning det mobila nätet med wlan. Nokias modell E61 har dessutom ett riktigt tangentbord för den som vill skriva mejl. 

Kamerasurfa

Fotografen har flera kameror med inbyggt trådlöst nätverk att välja på. Den här kommer från Nikon.

Ip-telefoner

Med allt större genomslag för gratis telefoni på nätet via tjänster som Skype börjar det dyka upp trådlösa telefoner som kopplar upp sig direkt via wlan.

Surfplattan

Surfplattan för hemmabruk slog aldrig när den lanserades strax efter millenieskiftet. Men Nokias nya variant N800 lämpar sig väl för den som vill plocka med sig internet utomhus. 

En gammal klassiker

Den gamla handdatorn med inbyggt wlan kan komma till heders igen som billig surfplatta för den som inte vill investera i ny mobil.

Router till 3G

Till slut, den som befinner sig för långt från närmaste publika surfzon kan bära med sig sin egen. Uppkopplad via 3G-nätet. Den här kommer från Ericsson. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Ryberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro