ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Metro testar framtidens möten – som hologram

Linus Lindgren · 15 Mar 2018
Uppdaterad 15 Mar 2018
Hologram som påminner om något från en sci-fi film är nu verklighet.

Hologram som påminner om något från en sci-fi film är nu verklighet. Foto: Microsoft


Vi har hört talas om tekniken och teorin bakom den – nu finns den. I fredags deltog Metro på världspremiär av Holo meeting”. En app som gör att du kan gå på möten i Hologramform.

klar

Artikellänk är kopierad

– Hejsan, Max heter jag. Hoppas ni har det bra i Stockholm. Här i London har det precis snöat, men det är väl ni vana med i Stockholm, säger ett hologram som står framför mig i rummet.Hologrammet framför mig heter Max Doelle. Han arbetar på företaget Kazendi. De har tagit fram en app som heter Holo meeting.

Holo lens riktar sig främst mot företag.
Holo lens riktar sig främst mot företag.Foto: Microsoft.

Holo meeting använder sig av Microsofts 30 000 kronor dyra mixed reality headset – ”Holo lens”. Som namnet avslöjar är appen en mötesapp. Mötena ser dock ut som något taget ur en sci-fi film. Max står i sitt kontor i London. Men framför mig på Microsofts kontor i Stockholm står en 3d-modell av honom. Om han går runt i sitt kontor så gör 3d-modellen i Stockholm samma sak.

Max Doelle pratar på om funktioner som appen har.– Tänk er att vi är arkitekter. Då skulle det väl vara väldigt bra om vi skulle kunna se en 3d-modell av huset som vi funderar på att bygga?, säger han.Framför mig i rummet dyker en modell av ett hus upp. Modellen är uppskattningsvis 40 gånger 50 centimeter stor.– Fast det vore väl häftigt om vi kunde vara inne i modellen, fortsätter Doelle.

Här testar Metros journalist Holo meeting.
Här testar Metros journalist Holo meeting.Foto: Microsoft.

Helt plötsligt förvandlas rummet vi är i till något helt annat. Vi är nu inne i 3d modellen av huset vi tittade på tidigare. Allt är i verklig skala och vi kan gå genom rummen i modellhuset. Max Doelle trycker på en knapp på sin Holo lens och helt plötsligt är vi tillbaka på Microsofts kontor i Stockholm. Vårt möte är det första utanför Kazendi. Så nytt är Holo meeting.– Tidigare när vi körde dem via Skype eller telefon kunde våra möten ta 40-50 minuter, nu tar de kanske 20 minuter, fortsätter Doelle.Effektiviseringen beror, enligt honom, på att mötesdeltagarna inte längre kan göra annat parallellt. – När vi hade Skypemöten kunde folk sitta och svara på mail under mötena utan att någon märkte det. Nu ser man direkt när någon är ofokuserad. Om någon sitter och tittar ner så ser alla i mötet det, säger han.

Än så länge är Holo meeting i betastadiet men planeras att lanseras till privata företag för tester inom kort.

pil
Det här är HoloLens:

Microsoft Holo lens är en trådlös dator som man sätter runt sitt huvud och ser ut som ett VR-headset. Holo lens kan visa upp hologram framför dina ögon som användaren kan interagera med. Skillnaden mot ett VR-set är att med Holo lens ser du hologrammen i rummet du befinner dig i. Holo lens är främst riktat mot företag men går att använda även av privatpersoner.

Källa: Källa: Microsoft

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro