ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Metro testar: Här äter du den godaste glassen i Stockholm, Göteborg och Malmö

Gustaf Larsson, Olle Eriksson, Jesper Lögdahl · 14 Jul 2018
Uppdaterad 14 Jul 2018
Andréa Eriksson Nikolic, Nadine Rehn och Catharina Axblom-Medin testar glassutbudet på Fryst på Kungsholmen.

Andréa Eriksson Nikolic, Nadine Rehn och Catharina Axblom-Medin testar glassutbudet på Fryst på Kungsholmen. Foto: Gustav Gräll


Utbudet av högkvalitativa glassbarer i Stockholm, Göteborg och Malmö är nästintill lika brett som antalet sorter i frysdiskarna i den lokala matbutiken. Metro gav sig ut på fältet för att testa fem av de glassbarer som det pratas mest om i varje stad just nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Bästa glassen i Stockholm

Fryst – Kungsholms strand 167

Kön ringlar sig 50 meter lång när jag och mitt sällskap tar oss till Fryst under en av årets första sommarlördagar. Väl framme vid det som närmast kan beskrivas som ett hål i väggen råkar, ja råkar, jag få en glass med smak av banan och choklad. Att blanda in banan i konceptet glass är fel, såklart, men efter ett missförstånd som kanske grundar sig i undertecknads släpiga dialekt är det iallafall det jag ser i min bägare, tillsammans med en passionssorbet. Sorbeten finns inget att klaga på. Men bananglass är däremot alltjämt bananglass, fast det kan ju inte Fryst beskyllas för.

Glassen på Fryst.
Glassen på Fryst.

King Scoopa – Hornsgatan 156

Hornstulls bästa glass står Sem Fentie på King Scoopa för. Vi bestämmer oss för att testa deras specialare, en glassburgare uppbyggd av en sockermunk och valfri smak av glass. Glass är gott och munkar är gott, så vad kan egentligen gå fel? Föga förvånande ingenting, visade det sig. Munken är sådär mysigt färsk (tro mig, jag kan mina munkar) och glassen – smaksatt med digestivekex, äpple, vanilj och jordgubb – fullständigt hoppar runt bland smaklökarna. Så, om du hatar experimentella smaker undertecknat Stockholms gladaste glasskille bör du undvika King Scoopa.

Förutom glass bjuder Sem Fentie på glada leenden på King scoopa.
Förutom glass bjuder Sem Fentie på glada leenden på King scoopa.

Snö – Odengatan 92

Det är inte för inte som Snö tog hem titeln Sveriges Glassmästare 2018. När vi sätter tänderna i pistageglassen utropar mitt sällskap, något öronbedövande: ”Herregud, det här är det godaste jag har ätit! Det är liksom… salt”. Ja, salt var det, och herregud-gott likaså. Förutom just pistage, som de på ett kreativt sätt blandat med saltrostade mandlar, provar vi även en blåbärs- och limesorbet. Vi byter frenetiskt bägare med varandra för att den ena smaken hela tiden överträffar den andra. Och vilka är vi att inte hålla med glass-juryn, det här är väldigt bra glass.

En av de många smakerna du hittar på Snö är blåbärsglass.
En av de många smakerna du hittar på Snö är blåbärsglass.

Stikkinikki – Mariatorget 1c

Stikkinikki är det många tänker på när man pratar om välgjord glass i vår huvudstad. Med all rätt, måste man ändå påpeka. De har ansvarat för att tusentals glassälskare har blivit sockerstinna ända sedan de öppnade sin första butik 2008. En av kedjans nu sju ställen är den helveganska glassbaren på Mariatorget. Visst är stället populärt, men en solig fredagseftermiddag runt 16-snåret är kön ändock överkomlig. I min våffla får en smultronsorbet dela plats med en krämig chokladglass gjord på bland annat hasselnöt. Min recension av smakerna? Jovars, ganska gott, men det finns nya spelare i stan.

Metros reporter Gustaf Larsson provar smultronsorbet och chokladglass på StikkiNikki.
Metros reporter Gustaf Larsson provar smultronsorbet och chokladglass på StikkiNikki.

Gelato Scarfó – Ålstensgatan 12

Att hitta den perfekta glassen har inte bara, visade det sig, varit en intensiv jakt på den krämigaste konsistensen eller de godaste smakerna. Ännu mer relevant har jakten på den perfekta ytspänningen varit. För en klibbig hand orsakad av all smält glass som runnit nedför kanterna förtar som bekant hela upplevelsen. Glassen kan smaka himmelskt men ändå står man där, dum som ett fån, med glassrinn längs fingrarna. Men på Scarfó kom den äntligen, den perfekta ytspänningen. Och basilikaglassen som sträckte sig precis över kanten på bägaren gick från att vara en fyra till en femma. Tack Scarfó för att ni tänker på klibbiga fingrar.

Flera glassugna i kön på Scarfo.
Flera glassugna i kön på Scarfo.

Bästa glassen i Göteborg

Magasin 11 – Magasinsgatan 11

Egentligen är det här en inrednings- och presentbutik i retrostil som säljer grejer som kunde platsa på en amerikans diner. Den ligger centralt på Magasinsgatan, därav namnet, och har många besökare som inte bara är ute efter att köpa spännande saker utan även kommer dit för glassens skull. Det är ett litet utbud, endast sex stycken smaker som kan variera. De kommer från en italiensk glassproducent i Florens och kallas slowfoodglass vilket innebär, enligt uppgift, att det inte är så mycket luft nedvispad i glassen. När vi testar så är chokladglassen en personlig favorit. Den är tung i smaken och har fin karaktär. Dock ska vi inte glömma den förtjusande vaniljglassen som är väldigt smakrik.

Glass på Magasin 11.
Glass på Magasin 11.

Johannebergs glass – Gibraltargatan 60

Ulf Nilsson köpte den lilla glassfabriken för fyra år sedan och har sedan dess försett gäster med italiensk glass, sorbet och svensk hantverksglass. Ett brett utbud möter oss när vi kliver in i den anspråkslösa lokalen i slutet av Gibraltargatan. Mängder av olika smaker ligger uppradade. Dock inga smaker som skulle passa för det som Ulf kallar ”godisglass”. Undantaget må vara lakritsglassen som för övrigt är riktigt god. Han använder färska bär och i stort sett inga konserveringsmedel vid tillverkning. Bland smakerna återfinns de mindre väntade sorbeterna vodka/lime och champagne, och faktiskt smakar dessa väldigt gott. Saffransglassen är något utöver vanliga för att inte tala om pistageglassen som utan färgämnen blir lite ljust brunaktig i färgen.

Johannebergs glass.
Johannebergs glass.

Pinkbär – Linnégatan 40

På Linnegatan kliver vi in på en juice- och glassbar där vi möts av houseliknande musik och en mängd ljusa och grälla färger. Varje morgon gör killarna som äger stället ny glass och varierar mellan 40 till 50 olika smaker. Eftersom det samtidigt säljer fruktjuicer och fruktsallader är det mycket av den varan även i glassen och som garnityr. Bland favoriterna finner vi en spännande cheescakeglass som är något utöver det vanliga. Även deras mintglass är väldigt smakrik för att inte tala om limoncelloglassen som är bland den bästa underteckand ätit. De bjuder även på en fruktdrink som serveras i en ananas. Underbart. För dig som har hund är detta ställe perfekt – din fyrfotade vän är alltid välkommen.

Frukt och glass är en söt kombo på Pinkbär.
Frukt och glass är en söt kombo på Pinkbär.

Lejonet & Björnen – Danska vägen 74

Det går inte att prata glass i Göteborg utan att nämna Lejonet & Björnen. Bolaget bildades 1977 och är ju kanske inte den där lilla glassfabrikanten längre utan ett ganska stort bolag, men trots det så är ett besök på deras glasskafé ett måste. Det går nästan inte att testa alla smakerna på det här stället för de finns i överflöd, men en favorit var chocolate salted caramel – en av de populäraste smakerna. De har även ett brett utbud av glassmenyer där du väljer exempelvis två kulor själv som sedan toppas de med diverse godsaker. Här var en personlig favorit Cookies and cream som toppas med en oreokaka, grädde och chokladsås. För barnen är detta väldigt roligt och deras vanligaste val är barnspecialen med de enkla, men goda, tillbehören strössel och ett valfritt kex.

Glassen på Lejonet och björnen går hem hos Stina Bringmark.
Glassen på Lejonet och björnen går hem hos Stina Bringmark.

Lasse-Maja – Långedragsvägen 134

En bit utanför stan mot Saltholmen, närmare bestämt i Långedrag, ligger ett ganska så sedvanligt konditori med bullar, matbröd och andra bakverk, men där glassen är något alldeles extra. Här gör konditorerna glass på ekologiska produkter och det används färsk frukt i de glassar som har dessa smaker. Det känns också på kvalitén att det är ett gediget hantverk som ligger bakom – det något väldigt speciellt med glassens karaktär. Bland smakerna på hantverksglassen återfinns bland annat hallon, vanilj, melon och jordgubb. Alla smakar väldigt tydligt, men den som toppar Lasse-Majas glassliga är nog hasselnöten. Det är värt en resa hit bara för att äta den.

Enligt Metros reporter Jesper Lögdahl ska du definitivt prova hasselnötsglassen nästa gång du befinner dig på Lasse-Maja.
Enligt Metros reporter Jesper Lögdahl ska du definitivt prova hasselnötsglassen nästa gång du befinner dig på Lasse-Maja.

Bästa glassen i Malmö

Delägare Peter Svanberg serverar glass i stora lass på Köld.
Delägare Peter Svanberg serverar glass i stora lass på Köld.
klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
Olle Eriksson
Jesper Lögdahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro