ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Metro testar: Smakar godisbilarna olika?

Simon Krona · 4 Jul 2017
Uppdaterad 4 Jul 2017

Smakar de röda, gröna och vita godisbilarna olika? Metro gick till botten med en av Sveriges mest välbevarade godishemligheter.

klar

Artikellänk är kopierad

När Metros testpanel får provsmaka bilarna uppger flera att de faktiskt känner en smakskillnad. Men när de några minuter senare ska identifiera smakerna med ögonbindel blir det plötsligt betydligt svårare.

Trots det lyckas två av fem få alla rätt. De resterande tre personerna får ett rätt och två fel. Det är med andra ord svårt att dra några slutsatser om huruvida det faktiskt finns en smakskillnad eller inte.

Tillverkarna vägrar ge svar

Företaget Cloetta som ligger bakom bilarna vill inte ge några besked kring eventuella olikheter mellan färgerna.

”Receptet på Ahlgrens bilar är en av våra mest välbevarade hemligheter. Om den rosa, vita eller gröna bilen har samma smak eller inte lämnar vi därför upp till alla som äter Ahlgrens bilar, att själv bedöma!” skriver företagets presskontakt Helena Anton i ett mail till Metro.

Enligt Aftonbladets genomgång av innehållsförteckningen är den enda skillnaden mellan bilarna deras färgämnen – något som inte skulle innebära någon smakskillnad. Men Cloetta menar att det inte går att dra den slutsatsen enbart utifrån innehållsförteckningen.

”Den formuleringen kommer inte från oss. Ingrediensförteckningen avser innehållet i påsen, alla färger sammantaget.” skriver Helena Anton.hela

Kan påverkas av synen

En annan faktor som skulle kunna påverka vår smakupplevelse är faktiskt vår syn, enligt Gerhard Andersson, professor i psykologi vid Linköpings universitet.

– Smak är inte bara smak. Det handlar om lukter, färg och textur också. Smaken är väldigt beroende av de övriga sinnena. Färger kan mycket väl påverka smakupplevelsen, säger han till Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro