ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Metro tippar: Hon får litteraturpriset

Peter Lindholm · 6 Okt 2011
Uppdaterad 5 Okt 2011
Om Assia Djebar får priset kommer garanterat Henning Mankell på Nobelfesten. Det är hans förlag Leopard som gett ut ”Ingenstans i min fars hus”, ”Kärleken, kriget”, ”Sultanbrudens skugga” och ”Ett fängelse så stort”.

Om Assia Djebar får priset kommer garanterat Henning Mankell på Nobelfesten. Det är hans förlag Leopard som gett ut ”Ingenstans i min fars hus”, ”Kärleken, kriget”, ”Sultanbrudens skugga” och ”Ett fängelse så stort”. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix


Årets Nobelpristagare i litteratur heter Assia Djebar om Svenska Akademien ska pricka in alla rätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Englund kan visa att Akademien inte bara har snille och smak, utan också är samtida genom att utse Assia Djebar till årets Nobelpristagare i litteratur.

Det som gör den algeriska författaren, som egentligen heter Fatima-Zohra Imalayen och är bosatt i New York, till en vinnare är följande:

Nobelklass: Betraktas som en av de främsta litterära rösterna i Nordafrika. Kön: Kvinnorna bär upp litteraturen, men bara 11 procent av tidigare Nobelpristagare har varit kvinnor. Ålder: 75 år. Få pristagare har varit under 50.Aktualitet: Den arabiska våren gör Djebar högaktuell då hon i sina böcker vävt samman Algeriets dramatiska historia med personliga upplevelser.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro