ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Metrobloggens stjärnor

metro · 18 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En pappaledig reklamare, en kvinna som tagit sig ur sockerberoendet och en tjej som lyfter 65 kilo i bänkpress. Möt människorna bakom några av de populäraste Metrobloggarna.

Svensson med starka åsikter

LIBERAL. Han kallar sig ”en vanlig $vensson”, men har åsikter som sticker ut och är inte rädd för att provocera.
– Namnet är lite dubbeltydigt, det stavas ju med ett dollartecken. Jag känner mig rätt vanlig, även om jag är politiskt avvikande i det här landet.


Mattias Svensson, före detta kolumnist i Metro, jobbar åt liberala tanke-smedjan Timbro och kulturmagasinet Voltaire. I bloggen skriver han om förbud och förmynderi.


Varför började du blogga?– Det fanns en form av frustration och en vilja att nå ut med mina tankar.


Är du från ett politiskt hem?– På farsans sida är det ogenerad diskussionsglädje. 


Du är nyliberal. Vad skulle du säga om dina barn kom hem med Che Guevara-tröja?– Haha. Då kan de se fram emot en diskussion. Gränsen tror jag går vid en Djurgårdströja. Men Che Guevara. Då får vi snacka.


Siktar på SM i bänkpress

TRÄNING. Hon tränar sex dagar i veckan, ibland flera gånger om dagen. Sofi Lindberg är den där tjejen på gymmet, med imponerande magrutor som får en att vilja träna mer. Bloggen är dels en träningsdagbok, dels ger den inblick i ett tonårsliv fullt av funderingar och drömmar. Och trots att fokus ligger på träning, vill Sofi inte bara att det ska handla om yta.
– Jag ville vara ärlig med min blogg. 


Sofi har valt att berätta om den ätstörning hon hade för några år sedan.
– Det var tufft, man visste inte vilka reaktioner man skulle få.  Men det här är en del av mitt liv.


Och all negativ respons har uteblivit. Snarare tyckte läsarna att det var stort att våga berätta.
– Några tjejer har skrivit att de tagit tag i sin ätstörning med hjälp av min blogg, säger Sofi som har siktet inställt på SM i bänkpress i höst.


En silverfisk i Sydney

FLYTTFÅGEL. Han är killen som lämnade ett grådaskigt Sverige för ett glammigare liv på Australiens sydkust. Som bytte reklamjobb i Göteborg mot en karriär i Sydney. Och han kallar sig Silverfisken. Egentligen heter han Jonas Peterson, är 35 år och bor i ett land där barbeques är lika vanligt som falukorv. Ett sms från en vän fick honom att flytta söderut för tre år sedan. Orden ”det är 35 grader varmt och jag dricker öl på en uteservering” dök upp i mobilen när den svenska vintern var på väg. Han chansade och sålde allt.


Silverfisken gjorde sig snabbt ett blogg. Efter tre år framkallar hans blogg fortfarande skratt och tårar hos läsarna.
– Tidigare var det en viss typ av människor som läste bloggen, nu har man blivit mellanmjölk på något sätt.


Hur då?– Förr var de som läste bloggen intresserade av mitt liv och av vad jag gjorde. Nu vet jag att folk trillar in för att se ”varför i helvete den här killen är på topplistan?”.Jonas kan skriva att han har slut på kaviar och ändå få massa läsarrespons.


Hur känns det?– Jag ser det som någon sorts ackumulerad berömmelse, inte att ”nu ska jag köpa kaviar” är det bästa de läst. Många läsare har varit med från början. De tycker nog att jag glimmar till ibland mellan mjölken och kaviaren.

Anna – snart som bok

TÅRTBAKARE. Anna Jacobssons resa började när vågen visade 137 kilo. Ett och ett halvt år senare står den på 87. Hennes blogg inspirerar till ett hälsosamt liv. Och snart ges den ut som bok.


Varför började du blogga?– Jag ville visa att det finns en väg ut ur sockerberoendet. Jag tror inte alla fattar att man kan ta sig ur det och ändå slipa äta tråkig mat.


Hennes diet är låg på kolhydrater och påminner mycket om GI. Och i bloggen visar hon att mat fri från socker inte behöver vara tråkig. Där finns bilder och recept på kesoplättar, gorgonzolabiffar och blåbärsmousse.– Jag trodde inte att jag skulle klara av det, men redan första dan kändes det annorlunda i kroppen. 


Är det så enkelt som din blogg ger intryck av?– Ja, det är inte klokt. Men det krävs nog lite mod i början för att göra omställningen. Min man är som ett barn på julafton varje dag jag ställer fram maten.
Men Anna skriver inte bara om nyttig mat, hon har även en blogg om tårtor.


Hur går det ihop?– Jag ser det som konstverk. Inte en endaste gång har jag känt att jag skulle vilja smaka. Så fort glasyren börjar skrika ”ät mig” kommer jag slänga den och börja med modellera.
Hennes bok ges ut i september.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro