ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

METROINTERJUN: Björn Ulvaeus ABBA-Björn drömmer om Kina

Stockholm Peter Lindholm · 16 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Namn: Björn Ulvaeus Ålder: 61 år Bor: Djursholm Familj: Hustru, fyra barn, ett barnbarn. Arbetar med: Ständigt nya versioner av "Mamma Mia!", däribland Hollywoods filmatisering som påbörjas nästa höst. Fortsätter att bearbeta "Kristina från Duvemåla" för Broadway.

"Mamma Mia! fortsätter sitt segertåg ute i världen. I veckan firar ABBA-musikalen femårsjubileum på Broadway och i lördags hade den premiär i Moskva. En norsk uppsättning är på gång och det finns planer på för en spanskspråkig turneversion för hela Sydamerika. Men Björn Ulvaeus drömmer främst om att erövra Kina. - Det är som med Moskva. Den industrin, eller vad man nu kan kalla det för, är ännu i sin linda där och det är oerhört spännande. I Kina är det totalt jungfrulig mark. Vi har varit försiktiga och låter Cameron Macintosh vara försökskanin med "Les Mis", "Cats" eller någonting annat. Men det är på gång alltså, fast om det blir Shanghai eller Beijing vet vi inte än.

Härom veckan tog "Mamma Mia! storslam vid en flamländsk musikalgala. Bland annat utsågs "De winnar heeft de macht" ("The winner takes it all") till bästa låt. Det lönar sig att översätta ABBA-låtarna. - Ja, men det finns också en tanke med bakom det. Man får aldrig någon lång föreställningsperiod om man kör på engelska i ett land som Tyskland. Det är först på hemspråket som det händer något. Dessutom så är det en story som man ska följa, som låttexterna är en del av. Vad folk än säger, så behärskar de inte engelska lika bra som sitt eget språk.

Engelska tidningar har påstått att du och Benny ska sitta i juryn för det "Idol"-liknande tv-programmet "X-Factor". - Nej, nej, nej, aldrig! Jag ska åka över för ett inslag att de här unga människorna ska sjunga ABBA- och "Mamma Mia!"-låtar. Det det är det enda. Jag skulle aldrig drömma om att sitta där och säga om någon är bra eller dålig.

Att du skulle göra en musikal om Frida låter inte heller sannolikt. - Nej, det är en riktig rejäl anka! Aldrig i livet att jag skulle göra det! Det är totalt fel, och det är läskigt när man inte har en aning om var sådana där rykten kommer ifrån. Men jag har fått brev om det där, folk skriver att det skulle vara spännande.

I samband med debatten om de danska karikatyrerna av profeten Muhammed skrev du en rad inlägg i Expressen om religion, yttrandefrihet och censur. Hur kommer det sig? - Den första kom sig av att jag började känna att jag så gärna ville säga någonting i den frågan. Jag fick nästan fick ont i magen av att inte göra det. Så jag tänkte: "Fan, nu skriver jag nånting här", trots att jag undvikit det i alla år. På samma sätt som man pratar om en politisk ideologi måste man kunna prata om en religiös. Det är ett av vår tids största problem, och man måste kunna diskutera det öppet. Analysera, ta bort alla heliga kort och tabun och tala om det för vad det är.

Att du inte låter Benny tonsätta debattinläggen. Då skulle ni ju kunna bli proggarna som ni inte var när det begav sig. - Ha, ha, ha. Nähä, du! Jag tror inte att vi någonsin blir några gamla proggare. Proggarna var mer direkta, det här är mer svepande tankar om religion. - Men det är lite kul att en recensent (Jan Gradvall om boken "99 proggplattor", Metros anm) skrev att när man blickar tillbaka på den här tiden så var det Abba som var mest progessiva av allihop. Vi försökte ju hitta nya vägar hela tiden och utveckla det från platta till platta.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro