ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Metrokolumnist kritiserade Erdogan – greps av polis

JENNI KARLSSON & EVELINA PÅLSSON · 24 Apr 2016
Uppdaterad 1 Maj 2016
I den turkiska semesterorten Kudsadasi greps Ebru Umar.

I den turkiska semesterorten Kudsadasi greps Ebru Umar. Foto: Google maps/Metro Nederländerna


En kolumnist i nederländska Metro greps i lördags i sitt hem i Turkiet. Anledningen: Hon kritiserade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på Twitter. Efter närmare ett dygn som frihetsberövad släpptes hon igen.

klar

Artikellänk är kopierad

Den nederländska journalisten och kolumnisten Ebru Umar var i sitt semesterhem i den turkiska orten Kudsadasi när hon greps i lördags. ”Polisen vid dörren. Inget skämt”, skrev Umar på sitt Twitter-konto innan hon fördes bort av den turkiska polisen.

Anledningen till gripandet var kritiska kommentarer mot president Recep Tayyip Erdogan som hon författat på sitt Twitter-konto.

– I Turkiet är det förbjudet att förolämpa Erdoğan, men vad polisen inte förstod är att jag twittrar ifrån Holland, säger Ebru Umar om gripandet efter att hon blivit frisläppt.

Umar själv är av turkiskt ursprung och kritiserar ofta den turkiska regeringen och islam i sina texter. Nyligen har hon gått hårt emot Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i hennes kolumner i nederländska Metro.

– Hon får många arga reaktioner från vissa av våra muslimska läsare, men hon är en väldigt uppskattad kolumnist i vår tidning, säger Marije Van’t Hoog på nederländska Metro.

Efter att Ebru Umar blivit frisläppt på söndagen pratade hon med kollegorna på nederländska Metro. Hon mår bra, men är chockad över händelsen.

– Jag skulle flyga hem till Holland tidigt i söndags, så jag gick och la mig tidigt. Plötsligt knackade det på dörren. Där stod två poliser som förde mig till ett fängelse i en liten by, säger hon.

Ebru säger själv att hon har blivit behandlad väl av poliserna som arresterat henne, men får inte lämna Turkiet tills hon kan bevisa att hon bor och arbetar i Nederländerna. Det kan ta upp till en vecka.

Många som ogillar hennes åsikter hemma i Nederländerna firade att hon blivit gripen i Turkiet, något som Ebru ställer sig likgiltig inför.

– De som firar förstår inte, de lever i en verklighet men drömmer om en annan. De är bara i sitt paradis till land på semester två veckor om året och ser inte allt som är fel. Ja, Turkiet är ett fantastiskt land – så länge du håller munnen stängd.

Kommer du tänka en extra gång innan du twittrar eller skriver en kolumn efter detta?

– Jag skulle inte tro så!

►LÄS MER:  Turkiets president tycker att ”Hitler hade ett effektivt styre”

Fotnot: Intervjun med Ebru Umar är gjord av Erik Jonk på nederländska Metro.

"Pressfriheten i Turkiet är katastrofal"

På Reportrar utan gränser oroas man över hur situationen i Turkiet förhåller sig.

– Det är mycket märkligt det Erdogan gör och är en del i en mycket längre trend. Turkiets pressfrihet har varit i fritt fall i flera år, säger Jonathan Lundqvist ordförande för Reportrar utan gränser.

Varje år rankar Reportrar utan gränser länder utifrån hur pressfriheten i landet ser ut. På den senaste listan som släpptes i onsdags placerade sig Turkiet på plats 151 av 180 länder.

–  Dels försöker man tysta kritiken om Erdogan och dels begås fysiska attacker mot reportrar som kritiserat preisdenten, säger Jonathan Lundqvist och fortsätter.

– I brist på mer diplomatiska ord så är pressfriheten i Turkiet katastrofal.

Något som oroar Jonathan Lundqvist är att Turkiet börjar få inflytande även utanför Turkiets gränser. Han syftar på att Angela Merkel godkänt att det ska utredas om en tysk tv-satirikers kritik kan ses som förolämpning av främmande makts representant.

– Där måste vi vara väldigt tydliga. Det här är ett land som EU för förhandlingar med. Det borde avbrytas omedelbart för det här är en riktig skurk stat.

Jonathan Lundqvist ordförande för Reportrar utan gränser.
Jonathan Lundqvist ordförande för Reportrar utan gränser.Foto: Anders G Warne
klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON & EVELINA PÅLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro