ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Metrokolumnistens bok om att finna lycka

Peter Lindholm · 21 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Johan Norberg är en lycklig man. – Ja, definitivt. Jag har många glädjeämnen. En god familj och jag får ägna mig åt att skriva om saker jag tycker är viktiga.

Johan Norberg är en lycklig man. – Ja, definitivt. Jag har många glädjeämnen. En god familj och jag får ägna mig åt att skriva om saker jag tycker är viktiga. Foto: Urban Brådhe


• Det är lättare att finna lyckan än man kanske tror • Och lycka kan också köpas för pengar Det anser Metrokolumnisten Johan Norberg som ger ut en bok om lycka

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg har skrivit boken "Den eviga matchen om lyckan – ett idéhistoriskt referat".En litteraturförteckning på 10 sidor, 285 källhänvisningar. Du har plöjt igen allt detta för att försöka förstå vad lycka är. Varför?– Ett skäl är att jag ägnat väldigt mycket tid åt att skriva om ekonomi och ekonomisk utveckling och då känns det naturligt att ställa frågan:  Vad är poängen med det hela? Och landar man i en diskussion om lycka och välbefinnande. Ett annat skäl är att det finns otroligt spännande forskning om detta. Det är inget ytligt ämne.Ett syfte med boken var att avdramatisera ordet lycka, Det räcker alltså med att vara lite smånöjd?– Ja, faktiskt, ha ha. Man får ofta bilden att lycka är en estatisk totalglädje. Det är ju kul när det är så, men lycka kan också vara att bara känna lugn och en glädje att man känner sig hemma där man är och med det man gör. Så var och en är sin egen lyckas smed?– Man kanske inte kan förändra sina levnadsomständigheter, men hur man mår. Hur man tänker, vilka vanor man har och vad man väljer att styra sin uppmärksamhet mot i tillvaron. Det kan man verkligen påverka och förändra själv. Därför tycker att jag vi är våra egna lyckas smeder. Kan lycka köpas för pengar?– Ja, det kan köpas för pengar, men det är en väldigt dålig växelkurs. Vi blir lyckligare när inkomsterna ökar, men lyckan man får ut av det avtar ganska snabbt. Känner man en viss grundtrygghet och frihet i tillvaron blir andra saker viktigare. Om man en bra relation går i kras behöver man 50 000 i ökad månadsinkomst för att komma tillbaka till den gamla lyckonivån.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro